Av: Taran L. Bjørnstad

Ordmos. Illustrasjon: NBU

Det Norske Akademis ordbok (NAOB) blir offisielt lansert i dag. Det er en nasjonal begivenhet – og et kjempeløft for det norske språk. Knut Olav Åmås omtaler det (Aftenposten i dag) som det største og viktigste som skjer i norsk kulturliv i 2018!  En svær, ny norsk ordbok er ferdig! Tilgjengelig på nett. Uten reklame. Det norske bokmålet får sitt nasjonale ordboksverk i storformat, på linje med Oxford English Dictionary for engelsk, og Svenska Akadimiens ordbok for svensk og Norsk ordbok for nynorsk og norske dialekter.

Det Norske Akademi for språk og litteratur skriver:

NAOB er et moderne, digitalt oppslagsverk som blir fritt tilgjengelig for alle. Verket er en storstilt beskrivelse av bokmålet og riksmålet fra tidlig 1800-tall frem til i dag, med over 200 000 oppslagsord og mer enn 300 000 sitater, som viser hvordan språket er brukt i aviser og tidsskrifter, på nettsteder og ikke minst i norsk litteratur – fra Henrik Wergeland og Amalie Skram til Herbjørg Wassmo og Karl Ove Knausgård.

NAOB prosjektet er finansiert av Kulturdepartementet og private sponsorer (ca 80 millioner kroner av staten og ca 20 millioner kroner fra en rekke allmennyttige stiftelser).

Dette er spennende og morsomt, og selvfølgelig nyttig. Lett å bruke! Prøvde «sjpa» og fikk dette:

sjpa

sjpa

adjektiv

BØYNINGubøyelig

UTTALE[ʃpa:]

VARIANTschpa

ETYMOLOGI

fra berbisk, grunnbetydning ‘bra’

BETYDNING OG BRUK

slang

bra

; pen

; kul

; tert

SITATER

  • sjpa, svarer jeg og føler meg nokså kul. Døø, sjpa er helt ut, svares det da

(Aftenposten 27.08.2005/3/6)

  • «schpaa», «å lø», «wolla», «sjamener», «sjof», «bror», «avor» og «sjmø» [høres ofte] i korridorene på Gran skole i Oslo

(Dagsavisen 16.06.2009/6)

Prøv selv på: www.naob.no