Denne boka passer for alle som har sansen for det underlige, forunderlige, mørke og humoristiske – og for historier av og med rotter.

 Tittel: Estragons historier – Rottefangeren fra Sorø

 Forfatter: Gaute Heivoll

Illustratør: John Kenn Mortensen

 Forlag: Forlaget Vigmostad & Bjørke, 2018

 Sidetall: 72

 Sjanger: Bildebok, fabel

Kort om handlingen:
Hver søndag etter gudstjenesten sniker Siful seg ned i den hemmelige gangen fra bak orgelet og ned under kirkegården, der vennen Estragon bor i en kiste. Estragon er løgnaktig og grisk og nesten blind – men historiene han forteller, er ulikt noe annet. Kan en rotte jobbe som rottefanger? Estragon hevder så. Med Siful som lydhørt publikum forteller han om hvordan det gikk da han tok tjeneste hos begravelsesagenten Glambek, en mann like pengeglad og nedrig som Estragon selv.

Rottefangeren fra Sorø er første bok i Estragons historier, en serie om de syv dødssyndene for barn i alle aldre, fortalt og ført i pennen av rotter.

 Tekstutdrag:

De sylkvasse naglene slo inn med voldsom kraft like i nærheten. Jeg satt urørlig, svelget og ba stille om å slippe å bli spiddet. Til slutt hadde han ikke flere nagler igjen, og var så utkjørt at han sank ned på en stol og satt der lenge med treklubba i fanget og pustet som et dyr. Så plutselig løftet han hodet og stirret mot veggen der jeg satt urørlig. Det føltes som han hadde fått øye på noe. At han hørte hjertet mitt. At det var meg han så.

 

Tre subjektive superlativer: burlesk, mørk og mesterlig.

Gaute Heivoll (født 1978) er en prisvinnende forfatter som debuterte i 2002 med samlingen Liten dansende gutt. Året etter kom hans første roman, Omars siste dager, og Heivoll ble av Lars Saabye Christensen beskrevet som «en betydelig stemme i den unge samtidslitteraturen».
Heivoll fikk sitt store gjennombrudd med Før jeg brenner ned i 2010, og har senere skrevet en rekke bøker for både barn og voksne.

John Kenn Mortensen (født 1978 i Danmark) skriver og regisserer til daglig programmer for dansk barne-TV, men er mest kjent for sine post-it-monstre, som har kultstatus blant tegneseriekjennere. Han har også illustrert danske utgaver av Neil Gaimans Hans & Grete og Roald Dahls Charlie og sjokoladefabrikken.

Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Vigmostad & Bjørke