Denne boka passer for barn som vil lese om hvordan det kan kjennes å være veldig lei seg når noen dør, om besteforeldre det er fint å være sammen med, om en nise, en katt og om havet.

 

Tittel: Tårer forandrer ingenting

 Forfatter: Espen Dekko

 Forlag: Gyldendal, 2018

 Sidetall: 176

 Sjanger: Realisme/Drama

 

Kort om handlingen:

Ferie hos farmor og farfar. Sommer med hav, strand, sol og vind. Og katten, Mim. Alt ser ut som det pleier å gjøre. Som om ingenting har hendt. Men alt er annerledes. Det er den første sommeren etter at pappa døde. De sier at barn gråter mer enn voksne. Ikke jeg. Jeg vil ikke. Det hjelper ikke uansett. Tårer forandrer ingenting.

 Tekstutdrag:

– Er det den samme? hvisker jeg.
Farfar svarer ikke. Men han går nærmere. Jeg følger etter, noen skritt bak. Farmor kommer også. Rolig. Jeg ser det ene øyet. Det er gråblått. Det ser ut som et menneskeøye. Bare mye større og uten vipper. Det ser på meg. Eller stirrer. Som om nisen tenker. Kanskje den kjenner meg igjen fra i går, da jeg satt på brygga. Kanskje den har lyst til å si noe til meg, men så kan den ikke. Vi er fra forskjellige verdener. Den fra havet, som jeg bader i. Og jeg fra land, som den puster i. Selv om vi liksom møtes på midten i vannkanten, kan vi ikke forstå hverandre. Jeg lurer på hva den tenker. Om den skjønner at vi er snille. Jeg setter meg på huk og legger hånden forsiktig på det jeg tror er kinnet. Huden er hard og varm. Skal hvaler være varme? Kanskje den har feber? Er det derfor den svømte opp på land? Plutselig kommer det en snøftelyd fra den. Jeg skvetter og tar tak i buksebenet til farfar. Den blåste. Blåste med blåsehullet. Men det kom ikke noe vann. Bare luft og slim.

 

Tre subjektive superlativ: Gjenkjennelig, følelser og spenning.

Espen Dekko (f. 1968) er født i Oslo. Han er utdannet dukkespiller og har jobbet med scenekunst siden 1990. Han har også gått forfatterlinjen ved Norsk Barnebokinstitutt.

Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Gyldendal