Taran Bjørnstad, styreleder

Taran Bjørnstad, leder

… men det spirer og gror i NBU. Vi har fått mange nye medlemmer, vi har forfattere som nomineres og høster både nasjonale og internasjonale priser. Det kommer stadig nye, flotte bøker fra forlagene. Norsk barne- og ungdomslitteratur oversettes som aldri før. Vi har en kulturminister som vil treffe oss, en bransje som samarbeider godt, så det er riktig mye å glede seg over om dagen. Ikke minst har en god del lykkelige forfattere mottatt stipend denne uken. Gratulerer til alle dere, og til alle skuffede sjeler: bedre lykke neste år. Det er dessverre langt flere kvalifiserte søkere og gode prosjekter enn det er stipender. Det forsøker NBU å gjøre noe med.

Som nevnt relanseres NBUtipset.no i nytt format: NBUtipset er nå en plattform for norsk barne- og ungdomslitteratur. Tipset er godt mottatt i bokbransjen, og det renner inn omtaler fra forlagene. Hjelp oss gjerne med å spre den glade nyheten.

 

I dag er vår digitale selvhjelp til forståelse av kontraktverket komplett. Den nye avtalen for E-bøker og utlån i bibliotek foreligger nå på hjemmesiden under «kontrakter», med forklaringer slik som Normalkontrakten og Agentkontrakten. Vi oppfordrer alle til å bruke dette. Disse avtalene er fremforhandlet mellom Den Norske Forleggerforening og NBU. Alle forlag som er medlem av Forleggerforeningen plikter å benytte Normalkontrakten når de inngår avtaler med NBU-medlemmer. De fleste etablerte forlag vil også benytte dette avtaleverket når de inngår avtaler med ikke-medlemmer, men ikke alle. Vi oppfordrer derfor alle forfattere til å sammenlikne kontrakten de får forelagt med kontraktene på nettsiden vår, og nøye gå gjennom alle punktene. En del mindre useriøse forlag benytter egne kontrakter og betegner dem som «normalkontrakt», men disse avviker gjerne fra Normalkontrakten fremforhandlet mellom foreningene. Vær oppmerksom her! NBU får ofte henvendelser fra fortvilte forfattere som har inngått avtaler som dessverre er særdeles lite gunstige for dem. Les derfor avtalen nøye før du signerer.

Lykke til og god vår!

Taran