Denne boka passer for barn som likerkoselige historier om viktige ting med naturen som et levende bakteppe.

Tittel: Tåketroll på tåketokt

 Forfatter: Gudny Ingebjørg Hagen

 Illustratør: Sandra Steffensen

 Forlag: Cappelen Damm, 2018

 Sidetall: 56

Sjanger: Bildebok

 

Kort om handlingen: 

I Blåkollen ligger hoppbakken, og midt imot hoppbakken ligger Tåkeheimen. Der bor tåketrollene, og i den urgamle tåkeveven sitter de eldste av dem og vever tykke og tynne tåketepper i de fineste farger, former og fasonger. Når et tåketeppe er vevet ferdig, flyr tåkeflyverne ut og brer det over hoppbakken, så alle som er på besøk i Blåkollen kan beundre det og si til hverandre: – Nå har vi sett den berømte Kollentåka!

 Tekstutdrag:

– I dag skal vi to også legge et tåketeppe vi kan fortelle om i over hundre år, ikke sant Sky? sier Skodde. Men Sky svarer ikke. Hvor er Sky? Skodde fyker omkring mens hun hvisker: – Sky, kom fram, vi klarer det!
Hun leter bak hver eneste stein og stubbe, men finner ikke lillebroren. Fra høyttalerne ljomer det at hopprennet snart skal begynne, og tåkeveverne sier: – Modige tåkeflyvere, Skodde og Sky, alt er klart, ut og fly!
– Sky er borte, svarer Skodde.
– Borte? svarer tåkeveverne forskrekket.
Da hører de en liten stemme fra hengekøya: – Jeg er ikke borte, jeg er hjemme! Skodde løfter på fellen og ser ned på et blekt, lite fjes.
– Jeg tør ikke å være en modig tåkeflyver, hvisker Sky. – Jeg får knip i magen og må knipe igjen øynene.
– Jeg vet det, svarer Skodde. – Men hvis du sier det høyt så alle hører det, er du den modigste i hele Tåkeheimen.
Sky smiler. Så roper han: – Jeg har høydeskrekk og flyskrekk!

 

Tre subjektive superlativ:  Vakker, viktig og varm.

Gudny Ingebjørg Hagen (f. 1954) er forfatter og dramatiker og har skrevet manus til en rekke barne-tv-serier for NRK. Gudny har vunnet mange priser for arbeidene sine, blant annet Brageprisen, Gullruten og flere Spellemannspriser.

 Sandra Steffensen (f. 1987 i Mosjøen) er utdannet Illustratør fra Norges Kreative Fagskole i Trondheim og University of Hertfordshire. Tegneteknikken varierer fra enkle og karikerte illustrasjoner til realistisk fantasy. Varme, stemning, detaljer og humor er viktige elementer i hennes illustrasjoner.

 Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Cappelen Damm