Denne boka passer for ungdom som vil lese en sterk historisk dokumentar fra andre verdenskrig om å være nødt til å skjule seg for å overleve.

 

Tittel: Jenta i veggen – I skjul for nazistene

Forfatter: Lena Lindahl

Forlag: Cappelen Damm, 2018

 Sidetall: 224

Sjanger: Sakprosa, historisk

 

Kort om handlingen:

Ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg, greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytten holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden, kunne dukke opp uventet. En ungdomstid mistet, og resten av familien deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Dette er Betzys fortelling.

Tekstutdrag:

Betzy sitter inne i veggen. Sammenkrøpet på gulvet, med beina godt trukket opp under seg. Noen ganger må hun sitte slik i flere timer. Helt, helt stille. Det verker overalt i kroppen, og hun får ikke rørt på en eneste muskel. Helt nummen støtter hun seg mot veggen.

Gulvflaten er 50 ´ 65 centimeter. Selv ei spedbygd ungjente som Betzy er for høy til å stå oppreist. Hun kan stenge døren innenfra ved å trekke den til seg ved hjelp av to hemper, slik at ingenting avsløres fra utsiden. En person som står i soverommet på den andre siden av veggen, vil forhåpentligvis ikke oppfatte at panelet skjuler et hemmelig rom.

 Tre subjektive superlativ: Vondt, spennende og viktig.

 Lena Lindahl (f. 1971) er fra Kjøpsvik i Nordland. Hun har utdannelse i tysk og journalistikk fra hhv. Universitetet og Høgskolen i Oslo, og bor nå i Oslo og jobber som journalist. Hun lot seg tidlig inspirere av særlig tyske barnebøker, og debuterte som barnebokforfatter med Verdens første ballongferd (2012).

Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Cappelen Damm