Pressemelding fra Foreningen !Les:

Nominasjonsjuryen med de nominerte bøkene. (F.v.): Stine Haakenstad, Harestua skole (Oppland), Alba Kibar Andresen, Fagerborg skole (Oslo), Boldizsar Kun, Luster ungdomsskule (Sogn og Fjordane), Alma Wæge Akerlie, Marienlyst skole (Oslo) og Heine Aasgard Tveranger, Sandnes skule (Hordaland). Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Syv juryklasser fra ulike fylker har lest og vurdert de fem nominerte bøkene til Uprisen. Torsdag 31. mai klokken 1300 deles prisen ut under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Utdelingen ledes av Heidi Marie Vestrheim, og kulturminister Trine Skei Grande (V) vil snakke om ungdomslitteratur og viktigheten av å lese.

I fjor høst skrev ungdomsskoleelever over 1 000 anmeldelser av norske ungdomsromaner utgitt i 2017. Anmeldelsene ble publisert på uprisen.no. Deretter nominerte en jury på fem elever fem titler på bakgrunn av anmeldelsene. Om en uke får vi vite hvilken av de fem nominerte bøkene som juryklassene mener er best. Utdelingen er i Festsalen i Kulturhuset Banken og en del av Litteraturfestivalen på Lillehammer.

 – Det å være nominert til Uprisen elleve år etter at jeg vant prisen, er utrolig nervepirrende. Er jeg fortsatt god nok, eller må jeg skjerpe meg? Det er en tøff jobb å mentalt forberede seg på å ikke vinne denne gangen, sier forfatter Ingelin Røssland som er nominert for boka, Hevner.

Røssland ble den første vinneren i Uprisens historie da hun i 2007 fikk prisen for boka, Handgranateple. Som forfatter mener hun Uprisen har stor betydning.

 – Det betyr veldig mye å være nominert til Uprisen, fordi det er et signal om at en som forfatter klarer å nå ut til leserne, sier hun.

 Forlagssjef for barn og ungdom i Aschehoug, Sverre Henmo, er også tydelig på betydningen Uprisen har i det litterære miljøet.

– Uprisen gir oppmerksomhet til en sjanger som det er vanskelig å nå ut med. Utdelingen på Lillehammer er et storslått arrangement som viser både for ungdommene, forlagene og ikke minst for de nominerte forfatterne at det de driver med er viktig, og at bøkene betyr noe, sier Henmo.

 – Det at ungdom anmelder bøkene på uprisen.no gir verdifulle tilbakemeldinger til både forfatter og forlag. Noen av anmeldelsene er fantastisk gode. Andre er morsomme. Og atter andre minner meg om hvordan det var å være ungdom, legger han til.

 De nominerte er:
Lydighetsprøven
av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal)
Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug)
Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke)
Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge)
Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou)

Juryklassene er:
Raufoss ungdomsskole (Oppland)
Tynset ungdomsskole (Hedmark)
Lyngdal ungdomskole (Vest-Agder)
Ørland ungdomsskole (Sør-Trøndelag)
Eid ungdomsskule (Sogn og Fjordane)
Rygge ungdomsskole (Østfold)
Bjørnevatn skole (Finnmark)