Pressemelding fra foreningen !Les:

Foreningen !les delte i går ut Uprisen – årets ungdomsbok på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Prisen ble tildelt Thomas Enger for boka, Killerinstinkt (Kagge forlag).

Thomas Enger på scenen sammen med storjuryen. Foto: Vibeke Røgler.

Enger vant også Uprisen i 2014 for ungdomsbokdebuten, Den onde arven (Gyldendal), og har dermed fått prisen for begge sine to ungdomsbøker. Det var en glad forfatter som torsdag formiddag mottok Uprisen foran en stappfull Festsal i Kulturhuset Banken.

– Å bli nominert til Uprisen er et kjempestort klapp på skuldra for en forfatter. Det er utrolig stort å vinne prisen, og jeg er veldig glad og takknemlig. Jeg vil takke alle dere som har lest boka, likt den og stemt på den. Og storjuryen, hjertelig takk! sa vinneren fra scenen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Vinnerboken er en bok som treffer ungdom midt i hjerterota. Temaet fenger målgruppen. Det er en veldig lett bok å leve seg inn i, og den er vanskelig å legge fra seg. Språket er ungdommelig og realistisk, og gode beskrivelser bidrar til spenningen. Boken treffer både gutter og jenter.


Kulturminister Trine Skei Grande talte til juryklassene, Trygve Ramnefjell leste høyt fra de nominerte bøkene og Marie og June underholdt med to musikalske innslag. Utdelingen ble ledet av Heidi Marie Vestrheim.

De nominerte var:
Lydighetsprøvenav Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal)
Baksidenav Endre Lund Eriksen (Aschehoug)
Kan vi bare late somav Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke)
Killerinstinktav Thomas Enger (Kagge)
Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou)

Juryklassene var:
Raufoss ungdomsskole (Oppland)

Tynset ungdomsskole (Hedmark)

Lyngdal ungdomskole (Vest-Agder)

Ørland ungdomsskole (Sør-Trøndelag)

Eid ungdomsskule (Sogn og Fjordane)

Rygge ungdomsskole (Østfold)

Bjørnevatn skole (Finnmark)