Sånn gikk det da NBU inviterte kulturminister Trine Skei Grande på «Lang lunsj»

Kulturministeren takket ja til invitasjonen og tirsdag denne uken deltok hun, sammen med avdelingsdirektør i fagavdelingen Øyvind Danielsen og kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz, på NBUs uformelle månedlige forfattertreff «Lang lunsj» i Rådhusgata 7. Dette ble en spesialutgave av lunsjen, med 9 spesielt inviterte forfattere.

Av: Taran Bjørnstad

Foto: Bjørn Ousland

De utvalgte forfatterne representerer begge målfører og bredden i barne- og ungdomslitteraturen: Anna Fiske, Stian Hole, Synne Lea, Brynjulf Jung Tjønn, Veronica Salinas, Jon Ewo, Harald Rosenløw Eeg, Mahmona Khan og Tyra Teodora Tronstad. I tillegg var representanter fra NBUs styre tilstede: Taran L. Bjørnstad (leder), Mari Moen Holsve (nestleder) Alexander Løken, Bjørn Ousland, Linn T. Sunne og A. Audhild Solberg. NBUs litterære råd var representert med Camilla Kuhn (leder) og Bjørn F. Rørvik. Lunsjen ble holdt i våre gamle vakre møtelokaler, og vi bød på god og alminnelig lunsjbuffet (i tråd med den normale forfatterlunsjen) og Ellen Lilands legendariske vafler.

Kulturministeren ble (så vidt vi vet) dermed den første kulturministeren i verden som besøker en forfatterforening for barne-og ungdomsbokforfattere. Hun synes nok det var stas, men fikk det justert noe da hun hørte at NBU faktisk er vedens eneste selvstendige og suverene forfatterforeningen for barne- og ungdomsbokforfattere. Men, vi har eksistert som nettopp det i 70 år, så vi var skjønt enige om at det var på tide å treffes.

Målet for møtet var dialog og samvær. Vi ønsket å gjøre kulturministeren kjent med foreningens formål og visjon; De beste bøkene til de viktigste leserne, samt å trekke henne inn i denne delen av samtidslitteraturen og gi henne smakebiter på noe av det fine vi har å by på. Visjonen vår krever stor kunstnerisk innsats og mot, men også politiske vilje, noe vi påpekte for ministeren. Som Jon Ewo sa: Hvis ikke vi gjør jobben vår, leser ingen Tolstoj eller Dag Solstad  om 10–15 år.  Det står noe på spill her, og det er ministeren innforstått med. Vi har fått en kulturminister med hjertet for denne avgjørende delen av litteraturen.

Statsråden satte av en hel time til besøket. Hun fikk oppleve Anna Fiskes fantasiverden, Synne Leas dikt med illustrasjoner av Stian Hole, utdrag fra ny ungdomsroman av Brynjulf Jung Tjønn og Veronica Salinas herlige tekst om språk, tilhørighet og norskopplæring.

Fra venstre: nestleder i NBU Mari Moen Holsve, kulturminister Trine Skei Grande og leder i NBU Taran Bjørnstad. Foto: Brynjulf Jung Tjønn.

Det ble en uvanlig og uforglemmelig lang lunsj. NBU er heldige; vi har så utrolig mye bra å by på. Det er vanskelig å velge blant alle gode forfattere, men denne gangen hadde vi satt sammen et lite utvalg som inspirerte, beveget, begeistret og berørte. Vi tror og håper kulturministeren og rådgiverne hennes forlot oss både mette og rike på inntrykk. NBU ble invitert til å komme med innspill til kulturministerens kommende melding om barne- og ungdomskultur. Vi har en kulturminister som vil ta ansvar for at barn og unge skal oppleve kunst og kultur med høy kvalitet. Og ikke minst; kunst for kunstens skyld. Nå snakker vi!

Takk for besøket, Trine Skei Grande, og velkommen igjen!