Foto: Kristin Aafløy Opdan

Navn: Elisabeth Helland Larsen

Alder: 45

Debutbok: Klovn! Cappelen Damm 2014

 

Hva betydde bøker for deg i oppveksten?
Som barn var bøker en måte å gi seg hen til fantasien. Da jeg begynte å lese selv kunne jeg få tilfredsstilt litt av nysgjerrigheten på livet. Det var et utrolig kick å kunne styre fremdriften av lesingen selv, det vil si lese, lese, lese når det var som mest spennende. Og best av alt var at de store leksikonene var perfekte til å presse servietter eller stå på for å nå opp til Nesquik-boksen.

Hvofor ville du bli forfatter?
Jeg har aldri drømt om å bli forfatter og er ikke spesielt opptatt av titler. Men jeg har alltid vært opptatt av å utrykke meg gjennom ulike former. Ord har vært en sentral del av denne reisen. Dagbøker, tegneserier, brev, dikt, taler, eventyr, leserinnlegg, artikler og teatermanus.
At ordene ble til bøker for noen år siden ser jeg på som en utrolig bonus. Jeg er privilegert som bor i dette landet og har muligheten til å utvikle meg fritt. Om formen er bøker, teater eller klovning er ikke så viktig. Det viktigste er at jeg brenner for det jeg gjør og at det kan skape noen gode ringvirkninger rundt meg.

Hvorfor skriver du for barn og/eller ungdom?
Jeg har alltid jobbet for eller med barn og ungdom. Det er den verden som passer best for meg. Kanskje jeg rykker opp til nivå 2 i mitt neste liv?

Har du en rød tråd eller fellesnevner gjennom forfatterskapet ditt?
Med den sjette boken min som kommer ut til høsten har det handlet om livet, døden og klovnen. Jeg er ikke sikker på hva som kommer etter det, med det koker både i hodet og på macen, så noe blir det forhåpentligvis.

Er det noe du er spesielt opptatt av som forfatter?
Når det gjelder skrivingen har jeg uendelig mye å lære her i startgropen. Som forfatter og menneske er jeg opptatt av barns muligheter til å være barn. Jeg har reist i årevis på asylmottak, flyktningeleirer, barnehjem og sykehus. Og tårene renner bare jeg tenker på alt vi voksne har stelt i stand. Å gjøre det jeg kan for å hjelpe, med mine verktøy som forfatter, skuespiller eller medmenneske, er mitt overordnede mål.

Hva liker du best å gjøre når du ikke skriver?
Det er det ikke plass til å skrive om her. Dere er alle 366 hjertelig velkommen på besøk, så kan jeg vise dere.

Hvilke for forventninger har du til NBU?
Fagmiljø er uhyre viktig i alle yrker. For 25 år siden satt vi skuespillere i hver vår teatertrupp og var livredde for å mingle, akkurat som om man måtte beskytte seg for å ikke miste seg. Nå er det omvendt, jo mer vi samarbeider: frigrupper, enkeltpersoner og institusjonsteater, jo bedre blir det. Sammen løfter vi oss, motiverer og engasjerer hverandre. Slik bør det også være i litteraturen. Norsk Barnebokinstitutt fortjener en stor blomst i hatten for å ha skapt en ny plattform for skrivende. Nye bølger av barnebokforfattere blir født og det er ikke farlig. Barne- og ungdomsbokforfattere kommer alltid til å være en liten yrkesgruppe, i alle fall ikke mange nok til å ta over jorden. Eller forresten, hvem vet … Skulle det skje, er det i alle fall best at vi alle er på samme lag, the winning team! Og det er VI som tar vare på det uttrykksfulle mennesket og mangfoldet av stemmer. Hvor vi befinner oss i hierarkiet er ikke viktig, det viktige er at vi deler og tar vare på hverandre. Og akkurat slik håper jeg at NBU er. Jeg har i alle fall fått pakke i posten med velkomstkort, bok og nett. Det er en strålende start. Tusen takk!