En sommer er over og høstens alvor synker sakte men sikkert inn … Men vi kan glede oss over en god nyhet fra kulturministeren.

Leder i NBU: Taran Bjørnstad

Regjeringen bekrefter at rammeverket rundt bokavtalen står fast, og at de i tillegg ønsker å styrke fastprisordningen. Det nye forslaget går blant annet ut på å utvide fastprisordningen til 12 måneder, og å forlenge avtalen til å gjelde for fire nye år. Dette er gode nyheter for både forfatterne og for leserne, og det stemmer med kulturministerens uttalte ønske om å verne om og fremme litteraturen. Det vil bli høringsrunder, og NBU krysser fingrene for at forlaget går igjennom. Fastprisordningen er regulert i bokloven, og det er et viktig litteraturpolitisk virkemiddel. Regelverket sørger (i dag) for at bøker ikke kan bli lagt ut for billigsalg før 1. mai året etter utgivelse, og har blitt brukt for å sikre norsk litteraturs bredde og kvalitet. Etter at fastprisperioden er over er det bokhandelen som setter prisen på boka. Fastprisen gir forfatterne et forutsigbart royaltygrunnlag, som igjen avtalefestes i vårt avtaleverk – nemlig normalkontrakten.

Og da er jeg over på tema det aldri kan snakkes for mye om, nemlig avtaler. Det er veldig viktig at alle forfattere, nye så vel som etablerte, er bevisst og kjent med avtaleverket vårt. Avtalene er fremforhandlet i samarbeid med Forleggerforeningen. Her på NBUs hjemmeside finner dere forklaring til de viktigste avtalene, gå inn på menyen «For forfattere» og videre til «Kontrakter (link til normalkontrakt). Sett pilen på spørsmålstegnene for forklaring på det aktuelle punktet i avtalen. En tommelfingerregel er at avtale skal signeres før boken går i produksjon hos forlaget. NBU får stadig henvendelser fra forfattere som ikke har fått kontrakt. Selv hos forlag som har utgitt bøker i årevis. Be om kontrakt, les kontrakten og sammenlign den med normalkontrakten her på hjemmesiden. Førstesiden til normalkontrakten kan være forskjellig fra den her på siden, men om kort tid vil alle forlag som er medlem av Forleggerforeningen benytte den slik den foreligger her.

Lykke til med skrivearbeidet til dere som er i skriveprosess – og gratulerer med bøker til dere som er på boklistene nå i høst. Det renner inn med god, modig, morsom og viktig barne- og ungdomslitteratur her i Rådhusgata 7.

Jeg synes ordene til Maria Parrs Tonje Glimmerdal passer bra akkurat nå: Fart og sjøltillit!

God høst!

Taran