Denne boka passer til alle som tror at ferie alltid må være langt borte og kjempedyrt.

 

Tittel: Syden

 Forfatter: Marianne Kaurin

 Forlag: Aschehoug, 2018

 Sidetall:  220

 Sjanger: Roman

 

Kort om handlingen:

 Ina skal ingenting i sommerferien. Plutselig hører hun seg selv lyve foran hele klassen, og si at hun skal tre uker til Syden. Hun vet ikke helt hvorfor hun gjør det, men løgnen vokser og vokser, og Markus smiler når hun forteller og ingenting er bedre enn når Markus smiler. Det er bare det at den nye gutten i klassen har flyttet til borettslaget til Ina, og han kan se at hun ikke er i Syden.

Syden finnes ikke på kartet. Kanskje er den beste sommerferien den du trodde skulle bli den verste.

 

Tekstutdrag:

Hun snur seg på stolen sin og ser på meg. Alle ser på meg. Vigdis også. Det er stille i klasserommet. Helt stille. Jeg skjønner at jeg må åpne munnen, at de lurer på hvor jeg skal i sommer, hvilke spennende planer jeg har med familien min, hva jeg skal oppleve. Jeg ser fra den ene til den andre, de spente ansiktene, og kjenner at munnen er tom. Det er ikke et eneste ord inni der. Jeg gaper i noen sekunder, kremter og harker, og så kommer det en svak lyd fra stemmebåndene. – I sommer, sier jeg og ser på Markus. Han ser på meg også. Nå ser han på meg! – I sommer, sier jeg en gang til og venter på at jeg skal bestemme meg. – I sommer skal jeg til Syden.

 

Tre subjektive superlativ: Nydelig, koselig og litt flaut

 Marianne Kaurin er født i 1974 og har gått forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Hun debuterte i 2012 med ungdomsromanen Nærmere høst, som mottok strålende kritikker. For boka ble hun tildelt debutantprisen til Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur, og Uprisen i 2013 (sammen med Ellen Fjestad).

Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Aschehoug