Denne boka passer for barn og ungdom som er opptatt av jordas framtid.

Tittel: Før øya synker. En klimadokumentar

 Forfatter og fotograf:Teresa Grøtan

 Forlag: Gyldendal, 2018

Sidetall: 88

 Sjanger: Fakta

 

Kort om handlingen:

Teresa Grøtan har reist jorda rundt for å møte unge mennesker og høre hvordan de opplever klimaendringene. Hun har oppsøkt stillehavsøya Kiribati som er i ferd med å slukes av havet og Bangladesh som er hjemsøkt av sykloner. I California ble minibussen med henne og en gjeng klimaengasjerte ungdommer nesten tatt av den største brannen i statens historie. Og hun har reist til Svalbard. Der har temperaturen steget med 7,5 grader på femti år og i løpet av bare ett år har to katastrofale 5000-årsskred rammet befolkningen.

 

 Tekstutdrag:

 Jeg spør Taruru om hun har hørt at den forrige presidenten har sagt at Kiribati kommer til å bli ubeboelig på grunn av klimaendringer, og at befolkningen etter hvert må flytte.

For første gang stopper Taruru og ser opp fra arbeidet.

Hun flytter urolig på seg.

Vi hører bruset fra havet. Sola glitrer mellom palmebladene.

– Jeg vil bli her. Jeg vet bare at jeg vil bli her.

 

Tre subjektive superlativ: Engasjerende, dokumentarisk og gripende.

 Teresa Grøtan er født i 1974 på Stokmarknes og bosatt i Bergen. Hun er journalist og forfatter, og jobber nå som festivalsjef for Bergen internasjonale litteraturfestival. Hun har tidligere utgitt flere bøker, bl.a. IKON Nelson Mandela. I 2013 fikk forfatteren Blixprisen for bøkene sine for barn og unge.

 Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Gyldendal