Denne boka passer for  ferske, nysgjerrige lesere som liker litt sprø fakta.

Tittel: Hårete fakta

 Forfatter: Ingelin Røssland

 Illustratør: Jenny Jordahl

 Forlag: Gyldendal Norsk Forlag, 2018

 Sidetall: 34

 Sjanger: Fakta, Lesestart

 

Kort om handlingen:

Her kan du lese om – og se på morsomme illustrasjoner av – hvor på kroppen håret gror og ikke gror, hvilken farge som er vanligst og hva som skjer med det i puberteten. Du har kanskje hørt historien om Harald Hårfagre, men visste du at vikingene bleket håret med sterk såpe for å bli blonde eller at hår har blitt brukt til å lage smykker og klær? Her er også tips til nye frisyrer, som for eksempel hippie- eller hockeysveis.

 

 Tekstutdrag:

 

Å farge håret

er ingen nymotens greie.

 

Vikingene ville helst være blonde.

Mannfolka brukte sterk såpe

for å bleke håret.

 

I middelalderen brukte

de fine damene

blandinger med hestetiss

for å få lysere hår.

        

 

Tre subjektive superlativ: Gøyalt, lærerikt og lettlest.

 

Ingelin Røssland, født 1976 i Sunnhordland, er forfatter og journalist. Hun har utgitt en rekke romaner og bøker for barn og ungdom . Hun har vunnet flere priser for forfatterskapet og bøkene sine og er oversatt til engelsk, tysk, fransk og færøysk. 

Jenny Jordahl (f. 1989) er illustratør, designer, blogger og tegneserietegner og forfatter. Hun er velkjent for sine samarbeidsprosjekter med Marta Breen, med bøker som F-ordet og 60 damer du skulle ha møtt. Førstnevnte tittel fikk Kulturdepartementets Fagbokpris i 2015. Hun illustrerer en fast miljøspalte i Aftenposten junior og lager sin egen tegneserie: Livet blant dyrene.

 Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Gyldendal