Denne boka passer for de som er opptatt av feminisme og likestilling.

Tittel: Jenteloven

 Forfatter: Ulrikke Falch, Sofie Frøysaa

 Illustratør: Ida Neverdahl

 Forlag: Gyldendal, 2018

 Sidetall: 192

 Sjanger: Debatt

 

Kort om handlingen:

Sofie Frøysaa og Ulrikke Falch har skrevet boka de selv hadde trengt da de var 16 år og usikre på seg selv. I Jenteloven deler de raust av personlige erfaringer fra sine egne liv, blant annet opplevelser med spiseforstyrrelser, flink pike-syndrom og depresjon. Målet deres er å bygge et jentefellesskap som slår hardt ned på urettferdighet og trakassering, og gi unge jenter redskaper for å kunne takle vanskelige situasjoner. Boka er inkluderende og humoristisk, men også nådeløs, krass og kompromissløs.

Jenteloven er en hardtslående survival guide til ungdomstiden med mål om å øke bevisstheten til unge jenter om trakassering og diskriminerende oppførsel i hverdagen – og viser hvordan den kan håndteres.

Tekstutdrag:

Vi vet alt om å bli forskjellsbehandlet bare fordi vi er jenter. Vi har ikke tall på hvor mange ganger folk har tatt seg friheten til å fortelle hvordan vi skal oppføre oss – som jenter. Da vi var tenåringer, fikk Ulrikke gjentatte ganger høre at hun var for mye, at hun var for stor og sterk. Sofie ble fortalt at hun var for ordentlig, for tynn og forsiktig. Vi satt begge igjen med følelsen av at vi ikke var slik vi burde være. Etter hvert ønsket vi bare å være usynlige.

 Tre subjektive superlativ: Viktig, aktuell, kritisk.

 Sofie Frøysaa (f.1989) er stand-up-komiker og skribent. Hun engasjerer seg for å bryte ned tabuer knyttet til psykisk helse og andre vanskelige temaer gjennom samtalekonseptet Tabukveld.

Ulrikke Falch (f. 1996) er kjent fra serien SKAM og har siden det vært en aktiv samfunnsdebattant. Hun har laget en podcast om livet sitt og er denne høsten aktuell med tv-serien F-ordet.

Ida Neverdahl (f. 1993) er tegneserieskaper og illustratør. Hun fikk Kulturdepartementets tegneseriepris i 2017 for I’m a girl, it’s fantastic.

Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Gyldendal