Pressemelding fra Nordisk Samarbeid:

Bildeboka Træið (“Treet”) av den færøyske forfatteren Bárður Oskarsson vinner Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2018. Prisen ble overrakt av den svenske forfatteren og illustratøren Gunilla Bergström under Nordisk råds prisutdeling i Operaen i Oslo.

Bárður Oskarsson. Foto: Bengt Oberger – Eget verk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35962266

Les omTræið  og forfatteren HER

Bárður Oskarsson fikk prisen for en fortelling som tør å ta sin tid, i en virkelighet der vi konstant blir bombardert med inntrykk, og det var Oskarssons forlegger Niels Jákup Thomsen som mottok prisen i Oslo.

Juryens begrunnelse

I en tid da alt ser ut til å skulle opp i tempo, har vi valgt å belønne en fortelling som tør å ta sin tid. I en virkelighet der vi konstant blir bombardert med inntrykk, har vi valgt et verk som bruker få ord og enkle bilder til å presentere en både morsom og dypsindig fortelling. Verket utmerker seg både ved et høyt kunstnerisk nivå og ved en stor tillit til leserens evne til å undres og tenke selv. To venners passiar etterlater spørsmålet om det går an å være tilfreds med andres erfaringer, eller om man kanskje er nødt til å risikere noe for å få stilt sin nysgjerrighet på det som befinner seg bortenfor horisonten. Med små detaljer og nyanser greier Bárður Oskarsson med sin bildebok Træið å skape en sjeldent fornøyelig leseopplevelse for både store og små, og for dette får han årets pris.

Om Nordisk råds priser

Nordisk råd deler hvert år ut fem priser: Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, filmpris, litteraturpris, musikkpris og miljøpris. Hver pris er på 350 000 danske kroner og overrekkes i forbindelse med Nordisk råds årlige sesjon.