… og noen ganger er de viktigste leserne på sykehus, og hva er vel bedre enn å få en stor bunke med bøker på nattbordet. Og tenk å få ta med seg boka hjem, akkurat den du fant trøst og glede i da du var på sykehus.

Av: Taran Bjørnstad

Foto: NBU

Det var stor jubel da NBU skjenket de resterende bøkene fra biblioteket vårt til barneavdelingen ved Rikshospitalet – Oslo universitetssykehus. På grunn av flytting til nye lokaler må NBU kvitte seg med alle bøker eldre enn 2017, og vi bestemte oss å gi bøkene til unge lesere på sykehuset. Barnesykepleier og leder for Barneprogrammet ved Rikshospitalet, Ragnhild Hals, tok imot oss, og leder for sykehusbiblioteket Guro Finjem skal sortere og distribuere bøkene rundt på avdelingene som behandler barn. Det betyr at det blir et bedre boktilbud der barna er, utover det begrensede utvalget som allerede finnes på sykehusbiblioteket.

Ragnhild Hals takker på vegne av sykehuset og barna. Hun sier at det er fantastisk å nå kanskje kunne la barnet som er blitt ordentlig glad i en bok ta den med seg hjem når oppholdet på sykehuset er over. Slikt er det selvfølgelig normalt ikke ressurser til – men med fem store esker med leseeksemplarer forlagene har sendt NBU i årenes løp blir dette nå mulig for sykehuset en stund fremover. Det er godt å tenke på. Vi håper medlemmer og forlag synes dette samme. Alternativet hadde vært å kaste god litteratur, og det er ikke noe vi ønsker. Administrasjonen gjorde en kvalitetsvurdering av bøkene vi ville gi bort, og kassene er fulle av godbiter fra de siste 10 årene – frem til 2017.