Denne boka passer for ungdom som vil vite mer om hvem vi er og hvor vi kommer fra.

Tittel: 50 hendelser som formet Norge

 Forfatter: Jon Ewo.

Illustratør: Ella Okstad.

 Forlag: Ena – et imprint i vigmostad & Bjørke, 2018

 Sidetall: 112

 Sjanger: Faktabok for ungdom

 

Kort om handlingen:

I 50 hendelser som formet Norge er vesentlige deler av Norgeshistorie gjort tilgjengelig for ungdom og voksne. Fra 793 og frem til i dag tar Ewo oss gjennom de viktigste hendelsene i Norges historie. Et ambisiøst bokprosjekt som med Jon Ewos kompetanse, språk og stil gjøres lett tilgjengelig, uten å undervurdere leserne.

 Tekstutdrag:

 

Tilnavnet «Hårfagre» kommer fra en historie i norske kongesagaer om at han ble forelsket i en kongsdatter. Hun ville ikke gifte seg med ham fordi han ikke var mektig nok. Da lovte han å samle Norge til ett rike og ikke klippe håret før det var gjort. Etter slaget ved Hafrsfjord ble de gift. Det er en fin historie, men den er ganske sikkert ikke sann.

 

Tre subjektive superlativ: Bunnsolid, monumental, standardverk.

Jon Ewo (f. 1957) har en stor produksjon av barne- og ungdomsbøker og sakprosatitler. Han har jobbet som konsulent, redaktør, frilanser og forlegger, og debuterte i 1986 med novellesamlingen Det sies at oktober er en fin måned. Ewo har vunnet en rekke priser for sitt forfatterskap. I 1999 fikk han Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur for romanen Sola er en feit gud. I 2007 vant han Brageprisen sammen med illustratøren Bjørn Ousland. I 2014 mottok kan riksmålsforbundets barne- og ungdomspris. Ewo ble i 2003, 2005 og 2006 nominert som norsk forfatter til H.C. Andersen-prisen.

 

Ella Okstad er illustratør og illustrert en rekke barnebøker. Hun er utdannet ved Kent Institute of Art and Design i Storbritannia. Okstad har en rekke oppdrag både i Norge og internasjonalt, og barnebøkene hun har illustrert har blitt oversatt til flere språk.

Lenke til boka på forlagets hjemmeside: Ena – et imprint i vigmostad & Bjørke