Forfatter og NBU medlem Hilde Hagerup fikk Teskjekjerringprisen, som gis til kunstnerne som retter seg mot barn og unge. Juryen trekker frem Hagerup som en forfatter med sosialt engasjement, som ikke er redd for å ta opp vanskelige og såre tema.
NBU gratulerer Hilde Hagerup med prisen.

Leder av  NBU overrakte prisen på kulturkirken Jacob i går, 23. november, under konserten «Prøysen til byen» som holdes hvert år på Prøysen sin dødsdag. NBU er representert i juryen ved styremedlem, Linn T Sunne. Også forbundssekretær i NBU, Ellen Liland, var med på overrekkelsen av prisen.

 

 

Juryens begrunnelse:

Årets vinner av Teskjekjerringprisen er en erfaren forfatter av bøker for barn, ungdom og voksne. Hun skriver også for Tv, film, og for Scene.  Hun har en sterk kreativ åre som viste seg tidlig, allerede som fjortenåring fikk hun publisert sin første novelle.

 Som Prøysen selv har prisvinneren en tydelig stemme og et sterkt sosialt engasjement. Hun er ikke redd for å ta opp det som er vanskelig og sårt –  i  det store – og i det lille helt nære.  Hun har engasjert seg i internasjonale spørsmål og i flyktningkrisen her hjemme.

 Prisvinneren viser stor bredde i produksjonen sin.  Fra biografier for barn og voksne, til modige ungdomsbøker, magiske julefortellinger, herlige barneromaner til grøssere og krim. Hun kan skrive nært, varmt, morsomt, spennende, fengende og svært tilgjengelig. Forfatteren har flere ganger samarbeidet med Foreningen Leser søker bok for å nå frem til dem som opplever at lesing kan være vanskelig.

 I Prøysensk ånd er prisvinneren et samarbeidende menneske. Hun har skrevet flere bøker sammen med andre, forfatterkolleger, eller skrivekunstnere i nær familie. Hun evner å arbeide med større produksjoner for film og TV – og med ulike illustratører.

 Sist men ikke minst er forfatteren en kapasitet for andre. Støttende og entusiastisk til andres arbeid, prosjekter og forfatterskap.  Hun arbeider på Norsk Barnebokinstitutt som skrivende forfatter i undervisningsstilling. Der deler hun raust på kunnskap og erfaring og inspirerer forfatterkolleger så vel som å hjelpe fram nye generasjoner av barne- og ungdomsbokforfattere. 

 

Hilde Hagerup og Eldar Vågan fikk Prøysenprisene. (Foto: Taran Bjørnstad)

Låtskriver og gitarist, Eldar Vågan, ble tildelt Prøysenprisen for sitt bidrag til «finurlighet og freske fraspark i norsk populærkultur».

Prøysenprisene er priser opprettet til ære for dikteren, forfatteren og sangeren Alf Prøysen. Prisene gis til komponister og tekstforfattere som har gjort en fremragende innsats innen innenfor de sjangrene som forbindes med Alf Prøysen. Hver pris består av en statuett og kr 25.000.