Pressemelding fra Foreningen !les 9. januar 2019

Foreningen !les har kåret Silje Duus fra Ruseløkka skole til Årets anmelder i Uprisen. Hun skrev i løpet av høsten i fjor elleve anmeldelser av norske ungdomsbøker utgitt i 2018.

Årets anmelder sammen med klassen sin. Foto: Bjarte Bakken

– Dette var ekstremt overraskende og veldig hyggelig, sa Duus da hun fikk overrakt prisen ved skolen i dag.

– Å få lese så mange bøker og kunne uttrykke sin mening om dem har vært gøy og lærerikt, la hun til.

I Uprisen skriver elever i ungdomsskolen anmeldelser av norske skjønnlitterære ungdomsbøker. Anmeldelsene publiseres på uprisen.no og en nominasjonsjury på fem ungdommer nominerer fem bøker basert på anmeldelsene. Disse fem bøkene får syv juryklasser i oppdrag å lese fra perm til perm. Vinneren kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av mai. I fjor høst skrev ungdom over 1200 anmeldelser av nærmere 40 norske ungdomsbøker. Årets anmelder, Silje Duus, er elev ved 10. trinn på Ruseløkka skole i Oslo. Hun skrev elleve anmeldelser. Det har imponert prosjektleder for Uprisen i Foreningen !les, Bjarte Bakken.

– Silje gjorde seg bemerket på Uprisen i fjor høst. Anmeldelsene hennes er lange, grundige og poengterte. Når nominasjonsjuryen nå skal velge ut fem bøker er det liten tvil om at Siljes anmeldelser vil spille en viktig rolle. Jeg er imponert over arbeidet hun har gjort, sier Bakken.

Årets anmelder har blant annet anmeldt Livredd for å leve. Dødsredd for å dø av Bjørn Sortland, Den andre søstera av Laura Djupvik, Slepp meg av Kathrine Nedrejord, Compis av Hasse Hope og Til ungdommen av Linn Skåber og Lisa Aisato (ill.). Les anmeldelser av disse og andre bøker på uprisen.no.