Pressemelding fra Norsk kritikerlag

Norsk kritikerlag offentliggjør med dette navnene på de nominerte til Kritikerprisen for beste voksenbok, Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok, Kritikerprisen for beste oversettelse og Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne for året 2018.

Illustrasjon: Ragnar Aalbu

 

De nominerte for beste barne- og ungdomsbok er:

* Endre Lund Eriksen: Verdens beste pappa, Aschehoug
* Agnar Lirhus: Ellers er jeg ikke noe menneske, Cappelen Damm
* Kaia Linnea Dahle Nyhus: Verden sa ja, Cappelen Damm
* Brynjulf Jung Tjønn: Smadra, Flamme

Juryen består av Morten Olsen Haugen, Karen Frøsland Nystøyl og Geir Vestad.

Presentasjon av de nominerte i for beste barne- og ungdomsbok:

Endre Lund Eriksen: Verdens beste pappa, Aschehoug
Verdens beste pappa viser en mørkere side av Endre Lund Eriksens forfatterskap. Først framstår Mads (12) som en variant av Eriksens typiske hovedperson; den engstelige gutten som trenger hjelp av venner for å våge noe.

Styrken i romanen viser seg når den barske og autoritære faren avsløres som hustyrann. Gradvis innser både leseren og Mads at dette ikke er rett. Jeg-fortelleren skriver eposter han aldri får svar på, i et forsøk på å mestre sin nye innsikt.

Det er et alvorlig tema som behandles med dyktig balanse mellom pinlighetskomikk, ytrespenning og innlevelse i Mads’ sorgprosess og oppbrudd.

Agnar Lirhus: Ellers er jeg ikke noe menneske, Cappelen Damm
En jentegjeng med ufyselige mobbere, ei fjortenårig jente som tilbringer tida i et spill på nettet sammen med en hun ikke kjenner, og vennskapet med en hund. Det er hovedelementene i AgnarLirhus’ første ungdomsroman Ellers er jeg ikke noe menneske. Tittelen er en hommage til Astrid Lindgrens Brødrene Løvehjerte. Det krever noen ganger en løves hjerte å være ung i verden.

På skolen er Mathilde offer for andre jenters grove overgrep, og ingen voksne tar på seg oppgaven å hjelpe. Sjelden i ungdomslitteraturen oppleves de voksne ansvarsfraskrivelse som mer brutal enn her. Men i de voksnes fravær framstår nettverdenen som et mulig fellesskap og tilfluktsted. Og den ukjente hun spiller med, er blitt hennes nærmeste fortrolige.

Kaia Linnea Dahle Nyhus: Verden sa ja, Cappelen Damm
Kaia Linnea Dahle Nyhus tar leseren med på en reise over flere millioner år. Fra tidas tilblivelse og lysets første stråler presenterer hun livets historie på jorda. Gjennom et poetisk og repeterende språk blir leseren innlemmet i et eksistensielt vi og en verden som sier ja – men dette vi-et må også ta ansvar for hva verden blir når tempoet øker og verden tar imot alle menneskets ideer. I en akselererende rytme blir kloden overmannet av menneskenes fremskritt, noe som klinger i både tekst, fargebruk og visuelt tempo. Nyhus har laget en konfronterende bildebok om håpet og advarselen som følger det å være menneske på jorden.

Brynjulf Jung Tjønn: Smadra, Flamme forlag
En mor slår datteren sin, og datteren forstår ikke hvorfor. Brynjulf Jung Tjønn har skrevet en kort og ladet roman om knust tillit. Smadra nærmer seg poesien i form og dramatikken i vesen med sine meningsmettede og ladede replikker, og denne formen gjør handling og språk komprimert. Når Oda i lojalitet overfor mor velger å tie om slagene, får leseren samtidig følge hennes kamp for å våge å bryte dette vonde mønsteret. Smadra er også en roman som forsøker å forklare hvorfor mor slår, at det ikke handler om Oda, men ligger i mor selv. Fortellestilen er nøktern og språket lett og flytende, og det er med på å gjøre historien desto mer uhyggelig.

—————————————————————————–

De nominerte for beste sakprosabok for voksne er:

*  Cecilie Arentz-Hansen: «Kvinder med begavelse for lægevirksomhet», Cappelen Damm
*  Jan Grue: Jeg lever et liv som ligner deres, Gyldendal
*  Marte Michelet: Hva visste hjemmefronten?, Gyldendal
*  Eivind Trædal: Det svarte skiftet, Cappelen Damm

Juryen består av Alf Kjetil Igland, Merete Røsvik og Espen Søbye.

De nominerte for beste oversettelse er:

*  Brit Bildøen: Alice B. Toklas ́ sjølvbiografi av Gertrude Stein, Skald
*  Gøril Eldøen: Vernon Subutex 1 av Virginie Despentes, Gyldendal
*  Ute Neumann: Alle dagers ende av Jenny Erpenbeck, Oktober
*  Magne Tørring, Ika Kaminka, Jan Aleksander Enoksen, Tara Ishizuka Hassel, Yngve Johan Larsen, Petter Mæhlum, Øyvor Nyborg og Anne Lande Peters :Knakketiknakk. Korte fortellinger fra Japan 1895–2012, Bokvennen

Prisen deles ut for oversettelsen av et skjønnlitterært verk eller et verk som juryen anser som litterært verdifull prosa. Juryen består av Carina Elisabeth Beddari, Espen Grønlie og Janneken Øverland.

De nominerte for beste voksenbok er:

* Mona Høvring: Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, Oktober
* Trude Marstein: Så mye hadde jeg, Gyldendal
* Per Petterson: Menn i min situasjon, Oktober
* Gunnar Wærness: Venn med alle, Oktober

Det er medlemmene i Seksjon for litteratur som kårer prisvinneren gjennom uravstemning.

Litteraturkritikerprisene for bokåret 2018 blir delt ut torsdag 7. mars klokken 11.00 på Litteraturhuset, Wergelandsveien 29 i Oslo.

Kritikerprisene blir støttet av
Den norske Forfatterforening, Den norske Forleggerforening, Det skjønnlitterære oversetterfond, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Journalistlag og Norsk Oversetterforening.