NBU-medlem Maria Parr er den første barnebokforfatteren som får den gjeve prisen. NBU gratulerer! Prisen er på 250 000 kr og blant tidlegare vinnarar finn vi Trude Marstein, Carl Frode Tiller og Hanne Ørstavik.

Historisk vinnar av Sultprisen 2018, Maria Parr! (Foto: Det Norske Samlaget)

I grunngjevinga skriv juryen mellom anna dette:

Årets mottaker av Sultprisen er en utpreget historieforteller, en som vet å holde sitt publikum på kanten av stolen i spenning: Fortellingene morer, men kan også lokke fram en tåre. (…)

Barns fantasi, alenetid og naturopplevelser er viktige ingredienser i Parrs barndomsframstillinger. Naturgleden gjennomsyrer verkene og konflikter settes opp om bruken av den. Utelek gis dermed ikke bare betydning og tyngde, men framstår på flere måter nærmest som en subversiv kraft, der barna inntar flåter, ferjer og fjell, og miljøet har egenverdi.

Parrs litterære verdener skaper hun blant annet ved å forene flere linjer fra den barnelitterære kanon. Forfatterskapet henter tydelig fra den romantiske og idylliske barnelitteraturtradisjonen, fra eventyr og folkesang, fra den norske realistiske barnelitteraturen, fra ekstraordinære helter som Ronja Røverdatter, Emil og Pippi, fra Tove Jansson og HC Andersen. I dette arbeidet skriver ikke Parr først og fremst mot, men sammen med kanon. Og hun synes å insistere på at denne er relevant, der hun leker med, aktualiserer og levendegjør ulike barnelitteraturtradisjoner for sine egne formål.

Dette formålet innebærer å ikke miste barneleseren av syne. I barnelitteraturen er det mye snakk om den doble stemmen, den som kommuniserer til både voksne og barn. Forfatteren behersker dette stemmeleiet til fulle: vi voksne elsker jo bøkene, tydeligvis. Men det er aldri tvil om at forfatteren står trygt på barneleserens side. Hun prioriterer den fengende fortellingen, replikker med snert, og holder på leserens oppmerksomhet.

Maria Parr (f. 1981) er norsk barnelitteraturs superstjerne! Ho debuterte med Vaffelhjarte i 2005, og fekk sitt store gjennombrot med Tonje Glimmerdal i 2009, som ho fekk Brageprisen, Teskjekjerringprisen og Kritikarprisen for. Bøkene til Parr er omsette til mange språk, og ho har også vunne ei rekkje internasjonale prisar. Ho har blitt samanlikna med både Johanna Spyris (Heidi) og Astrid Lindgren. Parr er frå Fiskå i Vanylven. Ho har mastergrad i nordisk litteratur frå Universitetet i Bergen, og er utdanna lærar.