Hva skjer med en tekst i møte med ulike illustratører? Hvordan tolker forfatter og illustratør et tema, og hva blir resultatet når de jobber sammen en hel dag? På årets NBBK-konferanse sendte vi tre forfattere på speed-date med tre illustratører.

Av: Mari Moen Holsve

Hvor går grensen? Dette var tema for årets Nordiske barnebokkonferanse i Stavanger (NBBK), og det var også tema for en workshop og utstilling der NBU og Grafill Stavanger hadde valgt å sende seks av sine kunstnere på speed-date: Tre forfattere møter tre illustratører.

Fra venstre: Lene Ask, Anneli Klepp, Kamila Slocinska, Terje Torkildsen, Endre Lund Eriksen og Tim Levang. Foto: Goedele Teirlinck

De tre forfatterne var Terje Torkildsen, Anneli Klepp og Endre Lund Eriksen. De tre illustratørene var Lene Ask, Tim Levang og Kamila Slocinska. Kunstnerne viet hele mandagen sin på konferansen til workshoppen, der hver forfatter hadde med seg en forberedt tekst til møtet med illustratørene. Teksten skulle være kort og illustrasjonsvennlig, som et utgangspunkt for en hypotetisk bilde- eller barnebok. Gjennom dagen møtte forfatteren de tre illustratørene etter tur, og både tekst og visuelt uttrykk var i konstant utvikling. Dette viser hvor levende litteraturen er, og hvordan resultatet av en ferdig bilde- eller barnebok kan variere veldig, avhengig av forfatter, tekst, illustratør og kunstnerisk prosess.

Forfatter Endre Lund Eriksen og illustratør Lene Ask. Foto:Goedele Teirlinck.

Illustratør Tim Levang og forfatter Terje Torkildsen. Foto: Goedele Teirlinck

Det var en interessant opplevelse for de seks kunstnerne, som dagen etter fikk resultatene fra samarbeidet utstilt i Studio 17, i anledning vorspielet før konferansens festkveld. Det var stor trafikk i lokalet og mange fikk et sjeldent innblikk i hvordan det kan se ut underveis i skapelsesprosessen til en bilde- eller barnebok.

 

Vi håper utstillingen og workshoppen var til inspirasjon både for forfattere, illustratører og besøkende på NBBK 2019.

Endre Lund Eriksen med noe av resultatet etter speed-daten. Blir det bok, tro? Foto: Taran Bjørnstad.