NBUtipset.no har fokus på kjærlighetsbøker nå i februar 2019 . Det blir intervju med tre forfattere som alle elsker å skrive om kjærlighet. Andre forfatter som blir intervjuet er Bjørn Arild Ersland.

Foto: Tommy Ellingsen

Navn:  Bjørn Arild Ersland

Født: 1965

Alder for forfatterdebut: 34 år

Årets bok/bøker: Bjørnen sover kommer når bjørnen våkner i slutten av mars.

 

Fem kjappe:

Møtet med en leser/tilbakemeldingen jeg aldri glemmer
Jeg husker ingen lesere eller enkeltelever jeg har møtt. Jeg husker bare følelsen jeg har når halvparten av klassen blir igjen etter et skolebesøk, de andre er løpt ut i friminuttet og det henger en gjeng rundt meg som vil snakke. Det er skikkelig fint. Jeg ruller ledningen sammen og pakker datamaskinen og bøkene ned i sekken og så forsøker jeg å fordele hørselen og blikket mitt på alle samtidig slik at jeg kan svare hvis det er noe jeg skal svare på, men helst vil jeg bare være der.

Akkurat nå leser jeg …
Gunnhild Øyehaug, Presens maskin. Jeg liker den litt ville måte hun skriver på.

Boken som forandret livet mitt …
Michael K – hans liv og tid av John M. Coetzee, jeg snublet over den boka i ei bokkasse i Bogstadveien. 

Den boken jeg ønsker det var jeg som hadde skrevet …
Skikkelig vanskelig spørsmål. Tror jeg er ganske misunnelig på Eric Carle som skrev Den lille larven Aldrimett.

Boken jeg gjerne gir i gave …
Jeg er ganske redd for å gi bøker i gave. Hvis det er noe jeg liker veldig godt, er det litt skummelt om de som får gaven ikke liker den. Det er litt som å dra på skitur med folk som ikke liker å gå på ski. De kan plutselig peke på det stygge i det vakre.

 

 Du har en veldig variert forfatterskap og i fjor kom boka Kalde føtter, varme hjerter, en bok med kjærlighet og forelskelse som hovedtema. Hva var det som gjorde at du ville skrive den boka?

For noen år siden skrev jeg Pølseidioten og 27 grader på stranda som også er bøker om forelskelse og om drømmen om å komme så tett på en jente at man kanskje tør å leie eller i det minste kjenner lukten av håret hennes. Redaktøren og bokklubben ønsket mer av dette og da var det en skikkelig fin ting å kaste seg uti på nytt. I tillegg har jeg hatt lyst til å skrive en skibok. Ski og forelskelse er to fine ting. Handlingen er lagt til på leirskole. Akkurat leirskole har aldri vært min favoritt og vips hadde jeg funnet en fin kontrast mellom det fine og det mindre fine. Og da var oppgaven min å sørge for at hovedpersonen blir kjæreste med den aller fineste jenta. Det mener jeg han fortjener og jeg tror de to kommer til å gifte seg i år 2030. Jeg tror de er skapt for hverandre.

 I de tidligere skjønnlitterære bøkene dine har det vært alt fra sprø humor og innfall til bøker som visse har ment nesten er for mørke til å passe for barn. Hvordan var det for deg å nå skulle skrive om noe så «vanlig og lite provoserende» som kjærlighet?

Jeg skrev en voksenroman for et par år siden som heter Store hendelser i liten skala, hvor en fylkesbibliotekar blir veldig begeistret for en forfatter som kommer på forfatterbesøk. Tror den må kunne regnes som en kjærlighetsbok.

Jeg liker de tingene som handler om å lage karakterer og å finne ut hva de skal drive på med. Når jeg i denne boka fikk til en karakter som er forelsket, kunne jeg fylle på med all den uroen en forelskelse fører med seg. Forelskelse er superfint, men samtidig veldig stressende. Ofte er det umulig å vite om den du er forelsket i liker deg, og hvis andre også er forelsket i den samme jenta er det lett å gå til grunne. Plutselig har hun sendt ut signaler som kan tolkes feil og som gjør at du hele natta blir liggende og stirre i taket.

 Forelska har vi jo alle vært, kanskje spesielt i den alderen der en begynner å oppdage hva det vil si å være forelska i et annet menneske, var du ofte forelska i den alderen? Og var dette noe du hentet fram da du skulle skrive denne boka?

Ja, jeg tror det er mye som kan minne om et selvportrett i denne boka. De opplevelsene jeg fikk som 12-16 åring var så sterke at ved å kjenne litt på luktene av snø eller føle på stoffet i en sovepose kan jeg lett få fram de andre følelsene som var der den gangen vi var på tur og det var jenter med på turen som jeg gjerne skulle blitt sett av. Tenk deg den fantastiske opplevelse av å grave et hull i snøen hvor du setter skiene og skal spise niste og drikke kakao og så kommer verdens fineste person og setter skiene ved siden av og den neste timen er det dere to som skal sitte der. Midt i sola. Det er mange andre rundt alle veier, men du skal bare sitte, for akkurat nå er du verdens heldigste.

 Leser du ofte bøker selv der forelskelse og kjærlighet står sentralt? Har du i så fall et boktips?

Forelskelse er ikke et typisk tema i de bøkene jeg leser, men i blant kommer jeg over noen godbiter. Bergsveinn Birgirsson har skrevet ei utrolig fin forelskelsesbok i Svar på brev fra Helga. Ei tynn lita bok som er oversatt til et nydelig nynorsk. Det handler om en gammel islending som hele livet har vært forelsket i Helga og som nå skriver svaret på det brevet hun sendte for mange år siden.

 Tror du at du kommer til å skrive flere bøker med kjærlighet som en viktig ingrediens?

Ja, det har jeg veldig lyst til. Tror det kunne vært fint å lage en kjærlighetsbok for veldig små barn. Kanskje ei bildebok for førskolebarn? Aner ikke hva den skal handle om, men det kan være en fin ting å tenke på nå som våren nærmer seg og verden skal fylles med forelskelse. Det er jo en kraft som er sterkere enn alt. Andre ting kan bare gå å legge seg. Miljøproblemer, krig og rare presidenter. Forelskelsen trumfer alt. Det er det vi må skrive om.

 Alle bøker handler dypest sett om kjærlighet! Er dette noe du kan si deg enig i?

Ja, kanskje. Litt usikker på Det første barnet på månen, som jeg laget sammen med Lars Aurtande. Mulig det er litt morskjærlighet i den boka, i så fall er det en mor som elsker seg selv.

 Så et siste kosespørsmål:

Hvilken norsk barne- og ungdomsbokforfatter har betydd mest for deg og ditt forfatterskap?

Roald Dahl. Uten tvil. Mitt største radioøyeblikk fikk jeg første gang jeg hørte Georgs Magiske medisin på radio. Det fins et intervju med Roald Dahl på internett et sted. Jeg finner det noen ganger når jeg leter etter det. BBC har besøkt ham i skrivebua ute i hagen. De første minuttene av intervjuet er skikkelig fine. Han rigger seg til i skrivestolen og spisser blyantene og så kan dagen starte.