Forfatter Arne Svingen står bak en helt ny litteraturfestival der gutter og gutters lesing står i sentrum. Festivalen omhandler litteratur for gutter og menn og fokuserer på utfordringene med å få gutter til å lese. NBU tok en prat med festivalsjefen.


Av Ingelin Røssland

Foto: Marlene Miller Svingen


– Hva er det som gjør at du brenner for gutter og lesing, Arne?

– Den viktigste grunnen er at lesing og skriving er det området der guttene i dag henger lengst etter jentene. På høyere utdanning er allerede 60 % av studentene jenter, et tall som kommer til å øke. Og er det én ting vi vet, så er det at lese- og skriveferdigheter blir viktigere og viktigere i arbeidslivet etter hvert som mange jobber som gutter tidligere ofte gikk inn i, blir automatisert og robotisert.

Det er rett og slett et stort samfunnsproblem at guttene blir hengende etter på dette området, og det er min overbevisning at litteratur er den beste måten å komme inn i språket på. Forskere mener at mengdelesing fram til 17-årsalderen forteller mye om eventuell framtidig akademisk suksess. En ikke-lesende 17-åring vil ha et så lite ordforråd at han får veldig mye å ta igjen før han kan 50 000 ord, som man mener er minimumet voksne trenger for å klare seg bra i samfunnet.

For meg er det helt krise at guttene leser så lite og behersker språket så dårlig, så jeg mener at jeg hadde sviktet som forfatter om jeg ikke hadde forsøkt å gjøre noe med det.

– Hva er det som gjør at gutter trenger en helt egen litteraturfestival?

– Vi trenger fokuset. Ofte og tydelig. Mange gutter trenger dessuten å vite at bøkene som kan trigge leselysten deres, blir tatt på alvor.

– Hvordan har det blitt mottatt at det bare er gutter som får møte forfatterne i skoletiden?

– Jeg synes folk burde heie på forsøket på å gjøre noe utradisjonelt for å nå guttene, men det gjenstår å se hva reaksjonene blir. 

– Av forfatterne guttene får møte, er det bare én kvinne, Ingunn Aamodt. Hva er grunnen til det?

– Er det virkelig noen som reagerer på det? At én av de fire forfatterne som elevene skal møte under en festival som handler om gutter og lesing, er kvinne? Jeg driver ikke med kvotering, jeg spør de forfatterne jeg synes passer best til dette, og Ingunn er definitivt en av dem.

– I programmet er det lagt stor vekt på fotball. Hvorfor det?

– Rett og slett fordi mange gutter og menn er superinteressert i fotball. Det har blitt skrevet veldig mye bra litteratur som omhandler fotball på forskjellig vis. Dessuten er det helt vilt mange gutter og menn som spiller fotball i dette landet, og jeg vil finne ut hvordan det står til med boksamtalene i garderobene og litteraturinteressen blant spillerne.

– Tror du at egne lesetiltak for gutter, der jenter er ekskludert, er veien å gå for å få gutter til å lese igjen?

– Kveldsarrangementene for voksne er selvsagt for alle. Men på elevmøtene på dagtid ønsker jeg å dele klassene, slik at kun guttene får tilbudet. Jeg har gjort dette før og fått en helt annen dynamikk i timen. Dessuten tror jeg de guttene som får være med på dette, vil huske det som en annerledes og litt ny opplevelse, som kanskje kan vekke interessen for å plukke opp en bok mellom gamingen og fotballtreningen.

For én ting er sikkert: Hvis vi ikke gjør noe nå, kommer vi til å tape guttene som lesere i større og større grad framover – og hva gjør vi da? Er det faktisk ok?

Festivalen Gutta som aldri slutta  arrangeres 14. og 15. mai i Oslo. Det kommer til å være barne- og ungdomsarrangementer på dagtid på Biblo Tøyen og voksenarrangementer på kveldstid, blant annet et på fotballpub under tittelen «Fra Morgan Kane til Harry Kane». Blant forfatterne som deltar på festivalen, er Helga Flatland, Tom Egeland, Aslak Sira Myhre, Arild Stavrum, Jon Ewo, Ingunn Aamodt, Erlend Loe, Aleksander Schau, Freddy Dos Santos og Sigbjørn Mostue. Festivalen mottar støtte fra Fritt ord, Bokåret og Norsk Forfattersentrum.