Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres (NBU) debutantpris Trollkrittet ble innstiftet av årsmøtet i 2010 og er foreningens pris til fjorårets beste skjønnlitterære barne- eller ungdomsbokdebutant. Prisen deles ut lørdag 30. mars i forbindelse med NBUs årsmøte på Leangkollen Hotell i Asker. Prisen består av 25 000 kroner og et diplom laget av illustratør og forfatter Stian Hole. Prisjuryen er Norske Barne- og Ungdomsbokforfatteres litterære råd.  

Navnet Trollkrittet er hentet fra Zinkens Hopps bok ved samme navn. Boken kom ut i 1948 og regnes som et høydepunkt i norsk nonsenslitteratur.

Trollkrittet tildeles Michael Stilson for ungdomsromanen Bare spille ballCappelen Damm 2018.

Vinner av Trollkrittet 2018: Michael Stilson (foto: Knut Aage Dahl) for boka Bare spille ball, Cappelen Damm.

Juryens begrunnelse for tildelingen:

Til å være et lite land, kan Norge likevel skilte med en allsidig barne- og ungdomslitteratur. I spennet mellom korte bildebøker og lange romaner, finnes det et vell av muligheter for den som søker. Ofte er verkene gode. Og så, av og til, dukker det opp en bok som nærmest renner over av fortellerglede, spenst – og som gir leseren denne unevnelige frydensom inntreffer under inntak av god litteratur. Boken rammer rett og slett leseren sin. Årets debutant har skrevet en slik bok.

Dette er en nedtellingsroman som bruker dagene og minuttene sine for alt de er verdt. Fredrik bor med moren sin i Trondheim, og spiller på juniorlaget til Rosenborg, RBK G16. Historien starter like før laget skal spille NM-finale mot Brann. Fredrik får vite at han må skifte posisjon på banen, og drømmen om kontrakt på juniorlaget er dermed i ferd med å ryke. Vi blir tatt med til seks dager før finalen, hvorpå det telles jevnt ned til vi igjen er kommet til finalen, nå med langt mer innsikt og innsyn i hva som har skjedd og hva som står på spill. I disse dagene er vi med Fredrik mens han, stadig mer desperat, sjonglerer fotball, foreldre, vennskap, forelskelse og – ikke minst – forhandlinger rundt kontrakt.

Det er sjelden en ungdomsroman skildrer fotballmiljøet fra innsiden.
Bare spille ball er  skrevet av den tidligere fotballproffen Michael Stilson. Han har, basert på egne erfaringer og kunnskap, levert en forrykende spenningshistorie for alle typer lesere. Stilson holder leserne på tærne hele historien igjennom. Dette er spennende og gjenkjennelig for alle. I tillegg er Bare spille ball sportslig uten å bli intern. Selv om fotballtermer brukes her og der, er det ingenting som forstyrrer den uvitende, samtidig som den vitende kan glede seg.

Michael Stilson kan ikke bare håndtere en fortelling som suger oss inn og får sidene til å fly. Han benytter seg også av et medrivende og godt språk, som med jevne mellomrom byr på litterære gullkorn. Og med gullkornene kommer altså fryden.