Gro Dahle og Leser søker bok vant avstemningen om å bli nominert til ALMA-prisen 2020.

Gro Dahle. Foto: Line Fresti/Cappelen Damm

Gro Dahle er nominert for sitt samlede forfatterskap for barn og unge, og fordi hun gjennom en årrekke har skapt litteratur som sprenger grenser ved å ta opp tabubelagte emner. Samtidig har hun bidratt til å fjerne skammen for de leserne som kjenner seg igjen når livets skyggesider blir beskrevet. Les hele nominasjonsteksten her.


Leser søker bok er en forening som arbeider for å bedre vilkårene for litteratur til mennesker som av ulike årsaker har vansker med å lese vanlig tekst. De fremmer utvikling, produksjon, salg og formidling av tilrettelagt litteratur og jobber for at alle skal ha tilgang til gode bøker. Leser søker bok er nominert for sitt arbeid for et reelt, kulturelt demokrati. Les hele nominasjonsteksten her.

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) består av 5 millioner svenske kroner og er verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur. Prisen går til forfattere, illustratører, fortellere og organisasjoner som fremmer litteratur og lesing.

NBU, Norsk barnebokinstitutt, IBBY Norge, Norsk bibliotekforening barn og unge og Norsk Litteraturfestival har nominasjonsrett til ALMA-prisen. I år ble retten brukt til å la lesernes mening bli hørt. I perioden 8. april til 1. mai ble det arrangert en offentlig avstemning over seks kandidater, der de to som fikk flest stemmer vant avstemningen og ble nominert. De andre kandidatene var Svein Nyhus, Foreningen !les, Bjørn Ingvaldsen og Mari Kanstad Johnsen.

I oktober blir det klart hvem Gro Dahle og Leser søker bok konkurrerer med. Da offentliggjør ALMA-sekretariatet i Stockholm listen over samtlige nominerte fra hele verden.

NBU gratulerer Gro Dahle og Leser søker bok med nominasjonene!