Pressemelding fra Foreningen !les, 23. mai 2019.

Michael Stilson ble i dag kåret til vinner av Uprisen 2019. Stilson fikk prisen for debutromanen, «Bare spille ball». NBU gratulerer!

Rørt prisvinner, Michael Stilson. (Foto:  Vibeke Regler, Foreningen !les)Siden januar 2019 har syv juryklasser i norsk ungdomsskole lest og diskutert de fem nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok. Under Litteraturfestivalen på Lillehammer torsdag 23. mai kåret ungdom Michael Stilsons bok «Bare spill ball» til vinner av prisen.

 – Dette var over all forventning. For meg er dette helt enormt. Jeg er veldig glad for at folk som ikke liker fotball, også har likt å lese denne boka. Takk til alle dere som har lest den, sa en tydelig rørt vinner da han mottok prisen.

Stilson fikk Uprisen under er et storstilt arrangement i Festsalen i Kulturhuset Banken under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:

Boken handler om ting vi ungdommer kan kjenne oss igjen i og relatere oss til. Temaer boken tar opp er blant annet prestasjonspress, kaotisk familieliv, vennskap, forelskelse og å ha høye forventinger til seg selv.

Fotball er sentralt i boken, men denne historien kunne like gjerne vært fra et helt annet miljø. De av oss som ikke er fotballinteresserte kjente oss også igjen i temaene. Og vi fikk innblikk i et miljø vi ikke kjenner så godt.

 

De nominerte var:
Sabotør av John S. Jamtli, Cappelen Damm

Slepp meg av Kathrine Nedrejord, Aschehoug

Den tolvte spelaren av Tor Arve Røssland, Samlaget

Til ungdommen av Linn Skåber. Illustrert av Lisa Aisato, Pitch

Bare spille ball av Michael Stilson, Cappelen Damm

 

Juryklassene var:

Bjørnsletta skole (Oslo)

Ener ungdomsskole (Hedmark)

Killingrud ungdomsskole (Buskerud)

Kjeller skole (Akershus)

Stokksund skule (Møre og Romsdal)

Straumen skole (Nordland)

Vinstra ungdomsskole (Oppland)