Torsdag 5. september utdeles Norges største æresbelønning for fremragende kulturell innsats, Anders Jahres kulturpris.

Prisen er på kr 1 500 000 og blir i år delt mellom forfatterne Tor Åge Bringsværd, Herbjørg Wassmo og Lars Saabye Christensen.

Seremonien finner sted i Universitetets aula i Oslo kl. 18:00-19:15. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Forfatter og NBU-medlem Tor Åge Bringsværd (80) er en av årets mottakere av Anders Jahres kulturpris. Bringsværd har mottatt en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisens hederspris og Norsk Kulturråds ærespris. Foto: Johanna Siring

Prisen blir delt ut av Anders Jahres Humanitære Stiftelse etter innstilling fra et utvalg som er oppnevnt av stiftelsen. Prisutvalgets medlemmer er Åse Kleveland (leder), Helene Uri, Bentein Baardson, Svein Olav Hoff og Svein Aaser. Her er utvalgets begrunnelse:

Årets kulturpris tildeles tre fremragende og folkekjære forfattere. De har i over førti år vært med på å prege vårt skjønnlitterære landskap, langt ut over landets grenser. Prisvinnerne kombinerer alle en omfattende og mangfoldig produksjon og bred leserappell med originale litterære kvaliteter. En fellesnevner for forfatterskapene er at de har en grunnleggende humanistisk undertone. Prisvinnerne har beholdt sin aktualitet i tiår etter tiår ved stadig å finne og gjenoppfinne sine forfatterskap og sine litterære stemmer.