Noen av dere lurer kanskje på hva NBUs litterære råd driver med og hvordan vi tenker. Det har vi gjort noe med. Velkommen til «Rådets hjørne», en ny spalte der vi i rådet deler erfaringer vi gjør oss gjennom året. Først ut: Lesehøsten.

NBUs litterære råd. Bak f.v.: Sigbjørn Mostue, Lene Ask og Harald Nortun (nestleder). Foran f.v.: Charlotte Glaser Munch (leder), Ingunn Røyset og Arnfinn Kolerud. Foto: NBU

Høsten har for alvor krøpet inn over dørstokken, og med høsten kommer en stor del av bøkene som utgis. Takk for at dere skriver fortellinger til landets barn og unge! Vi i NBUs litterære råd vil gratulere alle som har bok ute, som jobber med en, eller som går med fruktbare bokplaner i hodet – pluss alt der imellom.

For rådet består høsten av lesing, lesing, lesing og vurdering. I løpet av sommeren leser vi seniorstipendsøknader, som vi behandler på augustmøtet vårt (i år på Gran). Etter dette leser vi fortløpende alle høstbøkene. Det er en spennende tid. Ja, det er krevende å lese så mange bøker, men vi opplever også vanvittig mye – dere tar oss med på så mange reiser!

Debutantene leses med tanke på debutantprisen Trollkrittet, som deles ut på årsmøtet neste år. Hittil er det mange nye penner i omløp. Rådet noterer: Fortellinger går aldri av moten.

NBU er ikke bare en god forening for oss som skriver for de viktigste leserne, den er også en forening som vokser. Vi har i høst flere medlemssøknader som vi skal behandle på de neste møtene våre, det vil si søknader fra forfattere som ikke automatisk kommer inn fordi to av bøkene deres er innkjøpt av Kulturrådet.

Så deler høsten seg. Midt i oktober er det frist for å søke stipend. Det vet de fleste av oss så inderlig godt. Et stipend kan snu opp ned på forfattertilværelsen. Det kan betale husleier, nye pc-er, skrivereiser og generelt sett gi mulighet og tid til å utvikle forfatterskapet. Vi vet det. Vi har vært der selv og kommer dit igjen. Å lese søknadene deres og innstille til stipend er et ærefylt oppdrag som vi tar veldig alvorlig.

Les informasjonen om hvordan du søker stipend med et grundig blikk! Det er viktig at det du søker om fremstår som konkret og tydelig, samt at selve søknaden også er det. Husk: Vi gjennomgår mer enn 200 av dem på to måneder. Når det er sagt, ser vi frem til å lese om interessante og inspirerte prosjekter.

Det er spesielt å være forfatter, og ofte tungt å manøvrere jobben selv. Mange av oss kjenner dessuten på hvor foranderlig den er, denne bransjen vi befinner oss i. Redaktører bedriver noe som minner om stolleken, og nye og gamle aktører kjøper og selger om hverandre. Tall viser at papirboken går ned og lydboken opp, blant mye annet.

Og midt i dette befinner vi forfattere oss. Husk at også vi kan handle. Hvis et forlag ikke vil satse på boken vår, så kan det hende at et annet passer bedre. Skifter noen på festen klær, så kan vi gjøre det også.

Ikke gi dere, det vil helst gå godt!

Rådet