Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)  er verdens største pris for barne- og ungdomslitteratur. Da de nominerte for 2020 ble annonsert på bokmessen i Frankfurt torsdag, var nominasjonslisten som vanlig lang. Hele 237 forfattere, illustratører, fortellere og organisasjoner fra 68 land er nominert.

De nominerte fra Norge er:

 • Lene Ask, forfatter og illustratør
 • Rune Belsvik, forfatter
 • Gro Dahle, forfatter
 • Harald Rosenløw Eeg, forfatter
 • Stian Hole, forfatter og illustratør
 • Marit Kaldhol, forfatter
 • Leser søker bok, organisasjon
 • Gry Moursund, forfatter og illustratør
 • Svein Nyhus, forfatter og illustratør
 • Maria Parr, forfatter
 • Øyvind Torseter, forfatter og illustratør

Foto Ask: NBU; foto Parr: Agnete Brun; foto Belsvik: Adam Read; foto Kaldhol: Øyvind Eide; foto Eeg: Niklas Lello; foto Torseter: Lars Aurtande; foto Moursund: Observatoriet; foto Dahle: Line Fresti; foto Nyhus: Gyldendal; foto Hole: André Løyning

I Norge er det NBU, Norsk barnebokinstitutt, IBBY Norge, Norsk bibliotekforening barn og unge og Norsk Litteraturfestival som har nominasjonsrett til ALMA-prisen. I år ble retten brukt til å la lesernes mening bli hørt, og det var Gro Dahle og Leser søker bok som fikk flest stemmer og ble nominert. At det er ytterligere ni norske forfattere og illustratører på listen, betyr at de er foreslått av andre instanser. Se hele nominasjonslisten her.

NBU gratulerer alle de nominerte!