Det ble norsk seier i Stockholm i kveld. Kristin Roskifte mottok Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris og 350 000 danske kroner av Sveriges statsminister Stefan Löfven for bildeboka Alle sammen teller. NBU gratulerer!

Kristin Roskifte mottar prisen på Konserthuset Stockholm. Foto: Magnus Fröderberg

Norges andre nominerte var Det var ikke en busk av Eli Hovdenak samt Šiellaspeajal av Karen Anne Buljo fra det samiske språkområdet. Les mer om alle de nominerte nedenfor.

Juryens begrunnelse

«Årets vinnerbok har en litt gåtefull tittel.  Den viser til bokas sjanger som myldre- og tellebok, men viktigere er det at tittelen sier at alle sammen skal regnes med og bety noe, at alle er unike og verdifulle. I økende antall fyller de fargerike menneskene bildene, fra én gutt som ser på stjernene, til tusen mennesker som betrakter en sjelden komet. Selv om personene på bildene er mange og stiliserte, har alle individuelle trekk som gjør at vi kjenner dem igjen. I ulike miljøer og sammenhenger trer de etter hvert fram med sine egne, særpregete liv. Teksten er både poetisk og humoristisk, den vekker nysgjerrighet og gir oss ledetråder til å forstå hva som foregår i bildene. Med Alle sammen teller lar Kristin Roskifte tekst og bilde inngå i en sammenheng som er annerledes og enestående innenfor tellebok- og myldretradisjonen. Det er et verk man kan lese mange ganger og hele tiden oppdage noe nytt.»

Om prisen

Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris ble delt ut første gang i 2013. Det året var det finske Seita Vuorela og Jani Ikonen som vant for boka Karikko. Året etter stakk som kjent Håkon Øvreås og Øyvind Torseter av med prisen for Brune.

Svenske Jakob Wegelius fikk prisen i 2015 for Mördarens apa, mens islandske Arnar Már Arngrimsson fikk den forSölvasaga unglings i 2016. I 2017 gikk prisen til svenske Ulf Stark (posthumt) og Linda Bondestam for Djur som ingen sett utom vi. Fjorårets vinner var færøyske Bárður Oskarsson for Træið.

Årets nominerte

Danmark
Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor av Jakob Martin Strid. Bildebok/tegneserie, Gyldendal, 2018.

Styrke. Karanagalaksen. Log I. av Cecilie Eken. Roman, Høst & Søn, 2018.

Finland