Det er mørkt og kaldt om dagen, men barne- og ungdomslitteraturen stråler. Jeg vil starte med å gratulere Kristin Roskifte enda en gang. Tenk, et NBU-medlem er vinneren av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris! Vi er stolte av at en norsk bildebok belønnes med en av de viktigste litterære prisene i vår del av verden.

Jeg vil også gratulere alle de nominerte til ALMA, en annen pris der nominasjonen er en seier i seg selv. Her er det mange ulike institusjoner som nominerer (blant andre NBU), og flere av de norske nominerte er meldt inn til ALMA-sekretariatet av utenlandske instanser.

Så er det de Bragepris-nominerte – gratulerer igjen! Verdige vinnere, alle sammen. Og Riksmålsprisen for beste barne- og ungdomsbok gikk til vårt nye medlem Helene Uri. Hurra!

Dessuten, i anledning Bokåret 2019 har Nynorsksenteret, Pirion, Framtida.no og Framtidajunior.no gått sammen om å kåre de beste nynorske barne- og ungdomsbøkene skrevet etter 2000. Hittil har de valgt ut de ti beste barnebøkene, de ti beste bildebøkene og de ti beste ungdomsbøkene. Gratulerer til alle på listene!

Antallet oversettelser av barne- og ungdomsbøker øker jevnt og trutt. Norsk litteratur for barn og unge gjør seg bemerket internasjonalt. Det var også bokmessen i Frankfurt et bevis på. Det var fullt hus i den norske paviljongen hver eneste dag, og programmet på de to scenene vakte stor oppmerksomhet hos både publikum og presse.

NORLA melder om 302 267 besøkende til bokmessen i år, det høyeste besøkstallet på ti år. Antall privatbesøkende økte med 9,2 %, ikke minst takket være Norges gjestelandssatsning – «en publikumsmagnet», ifølge direktør for bokmessen, Juergen Boos. Det estimeres at mer enn 100 000 mennesker besøkte paviljongen.

Mange av disse fikk oppleve norske barne- og ungdomsbokforfattere på scenen under spennende faner som for eksempel «power and taboos in writing for children» eller sammen med voksenskjønnforfattere under felles tema, som for eksempel polarekspedisjoner. Det har aldri tidligere vært et større barne- og ungdomslitterært program på paviljongen.

En annen gladsak er at skolebibliotek nå kan søke om kulturfondbøker fra Kulturrådet. Det opprettes en treårig forsøksordning der mange av landets skolebibliotek vil omfattes av innkjøpsordningene for skjønnlitteratur, sakprosa og tegneserier. Skolebibliotekene må søke om å få være med i ordningen, og av budsjettmessige hensyn vil det være plass til mellom 150 og 200 bibliotek i forsøksperioden. Det kjøpes hvert år inn ca. 120 nye norske titler rettet mot barn og unge i grunnskolealder over de tre aktuelle innkjøpsordningene, og disse bøkene vil altså kostnadsfritt bli tildelt bibliotekene som kvalifiserer til ordningen. Søknadsfristen for skolebibliotek som vil med i ordningen, er 3. desember. Les gjerne mer om ordningen her.

Til slutt: Leder og administrasjonsleder i NBU besøkte den nynorske barne- og ungdomsbokfestivalen Falturiltu på Stord i begynnelsen av november. Det var en stor opplevelse. Makan til hyggelig litteraturfestival og vakker plass!

Da gjenstår det bare å ønske alle forfattere god arbeidslyst frem mot jul. Og kanskje minne om normalkontrakt, tran og refleks.

Alt godt
Taran

Foto: Stine Friis Hals