Forfatter og illustratør Anna Fiske ble i kveld hedret med Teskjekjerringprisen under en konsert i Kulturkirken Jakob i Oslo. Som Alf Prøysen har prisvinneren et stort hjerte for de som ikke helt passer inn, sa juryen.

Anna Fiske takker for prisen i Kulturkirken Jakob. Foto: Killer Inc/Mathias Skjelland

Teskjekjerringprisen gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Alf Prøysen. Prisen vektlegger spesielt virksomhet rettet mot barn og har de siste årene gått nærmest utelukkende til barne- og ungdomsbokforfattere.

Også i år var det altså en av våre som vant, og det var en glad Anna Fiske som mottok prisen:

– Jeg tenker at det Alf Prøysen gav meg som barn var så sterkt, varmt, omsorgsfullt, og at ord og fortellinger du gir til et barn sitter hele livet, plantet i tærne, spirer. Den tanken gjør meg stolt over mitt yrkesvalg. I min barndom drømte jeg om å bli som min favoritt, Teskedsgumman (som hun heter på svensk) – og tenk at drømmer kan bli virkelige. Teskjekjerringprisen, litt som å bli Teskedsgumman, det er ikke til å tro!

Her er juryens begrunnelse:

Prisvinneren kom til Norge for 25 år siden. Etter det har det trillet ut bøker og publikasjoner i et jevnt tempo, og antallet er oppe rundt femti egne. I tillegg samarbeider denne kunstneren med mange andre, og har medvirket til en rekke spennende samarbeidsprosjekter.

Som Alf Prøysen har prisvinneren et stort hjerte for de som ikke helt passer inn, og de som har litt andre forutsetninger i livet enn andre, de som har særegenheter, i likhet med hu som er så lita som ei teskje. Vinneren av Teskjekjerringprisen har laget flere bøker som er spesielt utformet for lesere som trenger ekstra tilpasning. Hun er heller ikke redd for å behandle vanskelige temaer, som alle de store og rare følelsene vi har inni oss. Men hun er også opptatt av hvordan vi er utenpå, for eksempel at vi alle har en bakside.

Denne kunstneren har flere uttrykk. Hun har sin kunstfaglige utdanning fra Stockholm, og hun har laget mange tegneserier. Etter hvert har hun prøvd flere sjangre, og skriver også selv. Hun har laget sakprosabøker og bildebøker i tillegg til tegneserier.

Alt hun lager er preget av en letthet, lekenhet og av glede. Det mørke og vanskelige i livet anerkjennes, men gleden over alt det fine og de små tingene i livet skinner gjennom. Man blir rett og slett glad av denne kunstnerens litt skjeve og uhøytidelige strek og ukompliserte tilnærming til livet. I år har hun tjueårsjubileum som forfatter og gjør stor suksess i flere land med en barnebok om hvordan man lager en baby.

Selv om illustratøren og forfatteren har vunnet mange priser og er oversatt til mange språk, er hun jordnær og særdeles hyggelig. Det er en glede og en ære å dele ut Teskjekjerringprisen til vår egen Teskedsgumman, illustratør og forfatter Anna Fiske.

I over 20 år har NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) delt ut de tre Prøysenprisene: Teskjekjerringprisen, Prøysenprisen og Alf Prøysens Ærespris. Siden 2018 har NBU og Norsk Viseforum samarbeidet med NOPA om juryeringen.

Årets prøysenpris gikk til musiker Erlend Ropstad. Æresprisen gikk til musiker, komponist, arrangør og orkesterleder Per Husby.

Prisene ble delt ut under «Prøysen tel by’n», en konsert som blir arrangert på Prøysens dødsdag hver år. Arrangørene var Jørn Simen Øverli, Lars Martin Myhre og Håkon Paulsberg. Konferansier var Kari Svendsen. Årets artister som spilte sine versjoner av låter og tekster av Alf Prøysen, var Ingrid Olava, Hilde Louise Asbjørnsen, Knut Anders Sørum, Nils m/Skils, Ove Røsbak og et husorkester ledet av Espen Leite.

NBU gratulerer alle vinnerne!