Mona Grivi Norman (f. 1983) har vært journalist i 16 år, de siste 11 årene i VG. Hun debuterte som forfatter i år, men har allerede rukket å gi ut tre bøker i barnebokserien om Dyrehagedetektivene.

Mona Grivi Norman. Foto: Oda Berby

Hva betydde bøker for deg i oppveksten?

Jeg har alltid lest mye, og elsket eventyrlige og historiske fortellinger som Brødrene Løvehjerte, Legenden om Narnia, Den uendelige historie, Flukten til Watership og Torill Thorstad Haugers bøker fra vikingtiden. 

Hvorfor ville du bli forfatter?

Jeg jobber til daglig som journalist og liker å skrive, men jeg har hatt lyst til å skrive noe uten de begrensningene som virkeligheten setter. Det er veldig annerledes, og veldig gøy.

Hvorfor valgte du å skrive for barn?

Fordi barn er de ivrigste, kuleste, morsomste leserne!

Har du en rød tråd eller fellesnevner i bøkene dine?

Jeg har bare gitt ut tre bøker så langt, men flere er planlagt. Alle mine bøker foregår i samme univers: dyrehagen Lindegård. Bøkene er enkeltstående detektiv-fortellinger, og alle handler i tillegg om et nytt, utrydningstruet dyr. Jeg synes det er fint å flette inn fakta om utrydningstruede og sjeldne dyr i bøkene. Det er viktig å være nysgjerrig på verden, og jeg håper å bidra til at flere ferske lesere blir enda litt mer nysgjerrige. Målet er å skrive bøker som jeg selv hadde syntes det var gøy å lese. 

Hva liker du å gjøre når du ikke skriver?

Når jeg ikke er på jobb, forsøker jeg å bruke tid med familie og venner. På sommeren er jeg glad i å være ute, men på denne tiden av året trekker jeg inn med en bok eller tv-serie.

Helt til slutt: Hvilke forventninger har du til NBU?

Jeg har lyst til å følge bedre med på hva som rører seg i barnebokbransjen. Jeg er debutant i år, og det føles litt som å bli en del av en verden jeg ikke helt forstår.