Det nærmer seg jul, og i år har vi invitert 24 av våre medlemmer til å trekke fram barne- og ungdomsbøker som har gjort inntrykk på dem. Hver dag fram mot julaften presenterer vi deres beste boktips fra året som har gått, og gode leseminner fra tidligere år. Først ut i NBUs framsnakkingskalender er forfatter og illustratør Stian Hole.

Stian Hole står bak en rekke prisbelønte bøker for barn. Foto: André Løyning

Snart aktuell med: Klovnen som rett og slett ikke var særlig morsom, bildebok laget i samarbeid med Kim Fupz Aakeson. Boka utgis parallellt i Norge, Sverige og Danmark i april 2020.

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år­?

Jeg vil at folk ikke skal slutte å lese bøker. Derfor har jeg allerede skaffet et lite gavelager av Marianne Gretteberg Engedals fantastiske debutbok Pølsetjuven. Ikke bare er illustrasjonene aldeles suverene, fargebruken oppsiktsvekkende god. Det er en fin historie også, med dialoger som:

– Eg vil ikkje stele frå Pølse-Per, han er venen min.
– Ein sann tjuv må kunne stele frå kven som helst.

Pokker, jeg skulle ønske det var jeg som hadde laget denne boka.

Hvilke bøker ville du ønsket deg hvis du selv var ung?

Bøker som kan få meg til å smile og bli rørt, bli nysgjerrig og årvåken, som kan få meg til å føle meg litt mindre alene i verden, bøker som setter følelsene og sansene i sving, og som kan få meg til å huske noe. Rare bøker som kan ta meg på oppdagelsesferd – både utover og innover. Overraskende fortellinger som kan få meg til å glemme tiden, meg selv og mobiltelefonen.

Det dukker jo stadig opp slike fortellinger laget av norske barne- og ungdomsbokforfattere/-illustratører. Her er et knippe, som for tiden ligger på nattbordet: Bare spille ball av Michael Stilson, På omveien hjem av Vilde Kamfjord og Rune Markhus, Lars er LOL av Iben Akerlie, Jenta i veggen av Lena Lindahl, Leo og Mei av Synne Lea, Hakk o ve av Ragnar Aalbu … Det finnes mange, mange flere der ute. Let selv!

Tre bøker som gjør Stian Hole nysgjerrig.

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok?

Boka som fingeren ofte stopper ved i bokhylla en kveld i jula, etter at jeg har tatt på de nye, litt for store ullsokkene, er ferdig med oppvasken og i smug har hentet et glass portvin og en skål med utrolig dyr sjokolade, er God natt, natt av Gro Dahle og Svein Nyhus. Et helt orkester av følelser og savn elger seg på i jula, og da er denne boka en god venn, til trøst og bærehjelp. Den har rom for alle tankene og er som et beroligende kjærtegn på vei inn i natta. En klassiker som jeg er så glad for.