Selv om vi er på tampen av bokhøsten 2019, er noen heldigvis ennå opptatt av fjorårets bøker. Siden kortlisten til Bokbloggerprisen 2018 ble offentliggjort i februar, har norske bokbloggere lest og diskutert de nominerte bøkene. Og nå er vinnerne stemt frem.

Bokbloggernes favorittbarnebok i 2018.

I kategorien beste barne- og ungdomsbok gikk prisen til Vi skulle vært løver av Line Baugstø.

Hun vant foran to bøker illustrert av Lisa Aisato, Snokeboka  og fjorårets desidert mestselgende barnebok, Snøsøsteren, skrevet av Maja Lunde.

NBU gratulerer!

Dette skriver bloggerne om Vi skulle vært løver:

“Denne boken er et unikum, og er en av de bøkene jeg sterkest mener at alle bør lese!” Readygoread

“Språket er lett og passer flott for unge lesere. Det er en enkel rød tråd å følge, uten for mange distraksjoner.” Edgeofaword

“Dette er en bok som engasjerer. Jeg ble i hvert fall engasjert i Leona og Malin. Jeg ville så gjerne at Malin skulle ha nok styrke til å være der for Leona da hemmeligheten hennes ble avslørt (man skjønte jo at det ville komme). Og jeg ville virkelig banke litt vett inn i enkelte av de andre karakterene etter avsløringen.” Tulleruska

Flere bloggere trekker også fram det fine i at selv om kjønnsidentitet er et viktig tema i fortellingen, er det egentlig underordnet hovedproblematikken, som er hvilken side har du mot til å velge i en konflikt? Kan du være løve, eller er du en kujon? For eksempel skriver Eseløre:

“På Deichmanske sin litteraturblogg kan me lesa om eit perspektivskifte, der romanane i mindre grad handlar om å koma ut av skapet, og i større grad om kjærleiken i seg sjølv. Det er veldig spanande og etterlengta med litteratur som aukar representasjonen av marginaliserte grupper, og Leona sin kamp er eit viktig tema. Akkurat det liker eg veldig godt med Vi skulle vært løver. Leona sin kjønnsidentitet er ein viktig pådrivar for plottet. Likevel er det ikkje det viktigaste temaet, og akkurat det tykkjer eg er skikkeleg fint med denne boka. Ho handlar aller mest om Malin, som står over eit eksistensielt val: Kva slags venninne vil ho eigentleg vera?”

I kategorien skjønnlitteratur for voksne vant Simon Stranger med Leksikon om lys og mørke, mens Steffen Kverneland vant i kategorien sakprosa med En frivillig død.

Les mer om Bokbloggerprisen her.

(Foto av Line Baugstø: Pernille Marie Walvik)