Forfatter Synne Sun Løes. Foto: Karina Rønning

Siste bok: Ungdomsromanen Miss (2017)

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år­?

Jeg vil gi bort diktboka Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? av Åse Ombustvedt. Det er en fin og sterk ungdomsbok – og så er det dikt. Verden trenger flere dikt. For ungdom.

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung?

Jeg fikk nylig ungdomsromanen Draumar betyr ingenting av Ane Barmen i posten. Den syns jeg så fristende ut. Den handler om en jente som jobber på sykehjem og har et «hull» i brystet … Jeg kjenner meg veldig igjen i denne tematikken!

To sterke bøker for ungdom, begge fra i år. Draumar betyr ingenting ble belønnet med Brageprisen i november.

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok?

En kjent og kjær klassiker fra 1982.

Jeg leste Skyggen over steinbenken av Maria Gripe den jula jeg var ti. Den gjorde inntrykk. Stemningen var så intens og mystisk. Jeg leste alltid mye i jula som barn, og jeg elsket harde pakker under treet. Jeg var relativt asosial av natur – og likte å gjemme meg inne på rommet mitt med en tjukk, spennende bok.

Sånn har jeg det fortsatt. Ingen gave er bedre enn en god bok. Og ingen jul er bedre enn den som kan tilbringes liggende på sofaen med en pute bak hodet, ansiktet skjult bak bokpermene.