Forfatter Marianne Viermyr. Foto: Privat

Siste bok: Bildeboka Fy katte!, illustrert av Silje Granhaug (2007)

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år­?

Alt jeg skylder deg er juling av Arne Svingen. Arne Svingen har opp gjennom årene skrevet mange sterke bøker. Denne må være en av de aller sterkeste!

I Alt jeg skylder deg er juling gir han oss et meget troverdig bilde av hvordan hovedpersonen Herman, en frustrert ungdom, har det. Vi får et godt innblikk i hvordan han tenker og føler når han blir aggressiv og går løs på andre. Det går til tider vilt for seg. Herman har skorper på knokene. Det er hardt, det er tøft, det er røft. Samtidig er det bittersøtt og sårt. En tankevekkende bok. En bok til å bli klokere av.

Jeg tenker også gi bort Hvordan lager man en baby? av Anna Fiske. Forplantning er spennende, og Anna Fiske har slått til igjen! Bokas tekst er rett på sak, og den er rett og slett herlig illustrert!

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung? 

Johannes Jensen tar nattoget av Henrik Hovland. Den ønsker jeg meg uansett alder. Jeg har alltid vært fan av Henrik Hovlands bøker om Johannes Jensen. Det har vært tyst fra ham i ti år, men nå er Johannes Jensen tilbake! Denne gangen er han redd for å ta nattoget alene til Bergen. Boka er meget godt illustrert av Torill Kove.

Billedbøkene om den engstelige  likningsfunksjonæren Johannes Jensen passer for alle mellom 4 og 100 år, mener Marianne Viermyr.

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok?

Da jeg var barn, kom nissen alltid med bøker i sekken. Alle, både voksne og barn, fikk (minst) én bok til jul. Vi leste alltid mye hjemme hos oss, men de fleste bøkene vi leste, lånte vi på biblioteket. Jeg husker ingen spesiell bok knyttet akkurat til jul, men husker godt hvordan romjulsroen senket seg i stua, og hvor deilig det var å krype opp i et hjørne av sofaen, åpne den nye boka og starte lesingen. Barne- og ungdomsbøker er fine julegaver!

Les de andre intervjuene i NBUs julekalender her.