Siste bok: Det tapte paradis (2018), første bok i den historiske trilogien Den gylne parykken

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år­?

Dette er, ifølge forfatteren selv, det beste bildet han klarer å ta av seg og bøkene uten å bruke speilvendende selfie-modus.

Hvis jeg finner noen unger å gi gave til i år, skal de få Brune av Håkon Øvreås (ja, jeg vet at det er Blåse på bildet, men den er fin, den også). Sår, nydelig og morsom.

Det er også Trollvinter av Tove Jansson, så jeg slenger med den under treet i tilfelle det er noen unge melankolikere der nede.

Og for de ungene som er følsomme, men ikke så glad i å lese, tyr jeg til Lenes Asks Du. Det blir en trist, men vakker jul.

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung?

Selv vil jeg gjerne ha Ingelin Røsslands OMG, for den har jeg ikke lest, og hun er en kul og fin forfatter som jeg har stor tillit til

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok?

Da de eldste barna mine var unge, trakk vi alltid frem Jul i Bakkebygrenda når julen nærmet seg, og for meg har den bestandig vært et stemningsfullt og nyttig korrektiv til hvordan vi ellers hausser opp stemningen og stressnivået i det som skulle ha vært en koselig adventstid. Senk skuldrene, søl mel på gulvet, og hold gavedrysset på et fornuftig nivå.

En evig klassiker av Astrid Lindgren, illustrert av Ilon Wikland.

Les de andre intervjuene i NBUs julekalender her.

(Foto forside: Julie Pike)