Tom Egeland skriver spenningsbøker for både voksne og barn. Foto: Raymond Mosken

Aktuell med: Marg & bein: 8 grøss sammen med Ingunn Aamodt og Arne Svingen (2019).

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år?

Barnebarna mine elsker barnebøkene til min krimkollega Jørn Lier Horst og illustratør Hans Jørgen Sandnes. Og det er de ikke alene om. Om det blir Operasjon Radius eller Operasjon Svartskog eller en av de andre, får jeg se når jeg kommer meg i bokhandelen. Kanskje begge, sånn at Jørn og Hans Jørgen får til salt i maten. Jeg synes det er fantastisk å se hvordan bøkene til Jørn og Hans Jørgen – og for så vidt alle andre barnebokforfattere – åpner barnas øyne for lesingens verdi. Det er ikke kjedelig å lese! I en tid hvor barn pepres med inntrykk fra tv, data, internett og alt mulig annet, er det så utrolig viktig å lære dem, allerede i ung alder, hvilken magi det er å lese.

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung?

Helene Uri ble tildelt Riksmålsforbundets barne- og ungdomsbokpris for Stillheten etterpå. Professor Uri er ikke bare en fremragende språkbruker, men også en anerkjent forfatter av både voksenbøker og barne- og ungdomsbøker. Når hun oven i kjøpet får Riksmålsforbundets pris for romanen, blir jeg ekstra nysgjerrig. Tåkedis av en annen krimkollega, Frode Eie Larsen, og sykkeldesperado Dag Otto Lauritzen høres også veldig spennende ut!

På ønskelista til en ung Tom Egeland.

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok?

Litt for mange til å nevne. Nesten hver jul som barn og ung fikk jeg en bok i julegave. Det jeg husker, var den sitrende følelsen av forventning når jeg kunne begynne å lese disse bøkene i romjulen. Du skulle ingenting, kanskje bare i middagsselskap senere på dagen, og du hadde mange lange timer foran deg hvor du kunne svinne hen i bokens fantasivirkelighet.