Aktuell med: Bildeboka Babusjka-boka (2019)

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år­?

Forfatter og illustratør Signe Austusta Iversen Torp med to av årets julegaver. Det vil si: Den til høyre er til henne selv.

Hva er greia med klima? av Ole Mathismoen og Jenny Jordahl. Denne boka passer både for fornekterne og dem med langt fremskreden angst! Den er opplysende og fortalt på en veldig forståelig måte, samtidig som den gir håp om at nødvendig forandring fremdeles faktisk er mulig. Som vel er alt man egentlig kan ønske seg. Også til jul!

Tegneserieformatet gjør at man har en sjanse til å tørre å ta inn over seg alvoret på en annen måte enn for eksempel når man ser dokumentarer om temaet. Det kan fort bli for brutalt, litt på samme måte som at Art Spiegelmans tegneserie-dokumentar Maus kan gjøre nytten som formidler for oss som ikke orker å se flere filmer fra andre verdenskrig. For ikke lenge siden føltes det ugreit å prøve å moralisere eller gjøre andre mer klimabevisste, men nå er det bare er å kjøre på! Denne boka skal både unge og gamle få!

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung?

Jeg ønsker meg alltid bildebøker selv om jeg har blitt overraskende voksen. I år står den fantastiske Pølsetjuven av Marianne Gretteberg Engedal øverst på lista. Eller nå kjøpte jeg den faktisk akkurat under påskudd av å skulle ta bilde av den. Men uansett. Bildene i boka er så morsomme, fantasifulle, fine, rare, rett og slett bare utrolig tilfredsstillende å se på. Og så er det også en bra historie, da, fortalt ved hjelp av en passende blanding bildebok og tegneserie, noen ganger med tekst og andre ganger bare ved hjelp av bildene. Hadde jeg hatt et coffee table, hadde jeg lagt den der. På toppen av en eventuell bunke!

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok?

Heller egenproduserte bøker og Flax-lodd enn denne karen.

Jeg var et Steiner-barn og oppførte meg deretter. Mens andre slo i hjel julaftenformiddagen med å se på Disney-filmer, satt jeg og søsteren min og leste bøker vi hadde laget til hverandre.

Så vidt jeg husker, inneholdt de et salig rør av tegneserier, rebuser, spøkelseshistorier og noen litt klissete juletegninger. Jeg må innrømme at det mest spennende var å se om hun hadde slått på stortromma og limt inn et Flax-lodd på slutten. Jeg vant aldri noen ting. Men de var morsomme å lage.

(Foto forside: Veronica Karlsen/NTB)