Mamma, våkn opp, sa Mummitrollet forskrekket. Det har hendt noe forferdelig. De kaller det jul. Hva mener du, sa Mummimamma og stakk nesen i været. Jeg vet ikke riktig, sa hennes sønn. Men ingenting er i orden og noe er blitt borte og alle løper rundt som gale.

Det sto 24.12.2019 på melkekartongen i dag morges. Julen kommer altså før melka surner.

DNB har studert nordmenns gaveønsker, og kunne melde at etter flere år med nedgradering av bøker på ønskelisten er de nå kommet tilbake på topp igjen. Over 27 % sier at de ønsker seg bøker til jul (like mange som ønsker seg gavekort – altså hva som helst?). Jeg tenker det er rimelig å anta at de resterende 73 % bare ikke vet at de ønsker seg bøker ennå. Så her bør man kunne overraske små og store med uforglemmelige leseopplevelser.

Dersom du ikke har fått med deg julekalenderen her på hjemmesiden til NBU, vil jeg råde deg til å klikke deg bakover til 1. desember. Her er det mange godbiter. Og om du lurer på hvilke bøker du skal kjøpe i julegave i år, er det flere gode råd å hente.

Denboka-kampanjen byr også på boktips. Del gjerne filmene med venner og bekjente. Vær med og spre det glade budskap: Bøker for alle! Og gamle bøker er like gode som nye, så om lommeboken er slunken, gi bort en du likte. Bærekraftig og omsorgsfullt.

NBU har snart lagt et uforglemmelig bokår bak seg, med stor oppmerksomhet på norsk barne- og ungdomslitteratur, som gjør det bedre enn noen gang. Skolebibliotek er implementert i innkjøpsordningen som en treårs prøveordning, og lystlesing har kommet på agendaen til mange politikere, ikke minst på grunn av nedslående PISA-tall.

Samtidig opplever forfattere at nåløyet for å nå frem med manus i forlagene er mindre og trangere enn tidligere, og de økonomiske utfordringene for både forfattere og foreningen er betydelige. 2020 blir nok et spennende år. Resultatene fra bokåret må ivaretas og videreføres, og de økonomiske og sosiale rammevilkårene til skrivekunstnerne blir en fanesak. Forhandlinger om digitale rettigheter og strømmeavtaler vil bli krevende, og avgjørende. NBU har søkt om å få ta del i økningen av Statens kunstnerstipend, et nyttårsønske vi håper innfris. Det er arbeidsstipend som best legger til rette for at det skrives nye norske klassikere. De beste bøkene til de viktigste leserne!

Kjære alle, uansett om det blir arbeid i jula eller julefri. Om det blir myke eller harde pakker, eller pakker i det hele tatt. Om det blir julemat, venner og slekt eller kjæledyret.  Alene eller sammen. Om du får nye ideer og arbeidslyst eller ikke. Om du gruer deg eller gleder deg, eller noe midt imellom, så ønsker vi i NBU alle en riktig god jul og et fredelig og godt nytt år. Og anbefaler Tove Janssons Julen kommer til Mummidalen – til glede eller til trøst.

God jul, hvisket knøttet sjenert. Du er virkelig den første som synes at julen er god, sa Mummipappa. Er du slett ikke redd for hva som skal skje når den kommer?

Alt godt
Taran