Forfatter, illustratør og nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i år, Eli Hovdenak. Foto: Ena forlag

Aktuell med: Bildeboka Hvor er det blitt av Gulliksen?  (2019)

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år?

Jeg kikker ofte etter poesi og fant boka Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? av Åse Ombustvedt med illustrasjoner av Marianne Gretteberg Engedal. Jeg begynte å lese og ble så sugd inn i stemningen at det var vanskelig å legge den fra seg. Sterk tekst. Jeg kjenner en i riktig alder for den boka. Der i huset er det bare vennlig blikking.  

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung? 

Risulven Risulven av svenske Nina Ivarsson vil jeg gjerne finne innpakket under juletreet. Jeg har hørt forfatteren lese opp partier fra den og ble veldig berørt av den hjerteknugende fortellingen om to utsatte barn/tenåringer. Ellers har jeg alltid lyst på flere bildebøker. Dragen av Gro Dahle og Svein Nyhus er en kraftfull, fin bok. Jeg var vitne til  virkningen den hadde i et barnehode. Pling! Opplyst! Noen må gjerne pakke inn den òg.

To sterke bøker for barn. Nina Ivarssons bok var en av Sveriges nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i år.

Har du et juleminne knyttet til en barne- eller ungdomsbok?

Med undertittelen «En internasjonal storpolitisk thriller».

Forrige julaften satt jeg mett og høflig og ventet på en passende anledning til å sniklese i de andres julebøker. Barna har så mange gaver å pakke opp, mens bøkene deres ligger ulest. Øyeblikket kom, og jeg strakte hånden forsiktig ut etter Altmuligmannen av Øyvind Torseter. Med juleroen som et lunt teppe rundt meg tok jeg en sving inn i Torseters verden.