Forfatter og illustratør Alice Lima de Faria, opprinnelig fra Sverige, nå bosatt i Oslo. Foto: Lise Fearnley

Siste bok: Bildeboken Fuglefesten (2017)

Hvilken barne- eller ungdomsbok skal du gi bort til jul i år? 

Då väljer jag boken På omveien hjem av Vilde Kamfjord, som är illustrerad av Rune Markhus. Boken utspelar sig på ett tåg där ett barn och en vuxen möts av en tillfällighet. I samtalet mellan dessa två växer det fram en historia. Boken är skriven i dialogform som skapar en nyfikenhet och ett stort tolkningsrum hos läsaren. Författaren gör ett spännande grepp i sitt sätt att berätta på. En roman för barn mellan 9 och 13 år.

Hvilken bok ville du ønsket deg hvis du selv var ung? 

För ett tag sedan läste jag och min son boken Livets gåter – og de stinkende sokkene til Jonas Gnist tillsammans. Skriven av Jan Paul Schutten och med illustrationer av Floor Rieder. Här har författaren lyckats förklara evolutionen på ett intressant och underhållande sätt. Boken förklarar bland annat hur det kommer sig att vi är ättlingar till fisken och hur det uppstod liv i havet. En bok som väcker många aha-upplevelser och funderingar. Jag och sonen hade många diskussioner och roliga stunder när vi läste. Som tolv–tretton-åring hade jag slukat den här boken. 

Har du et juleminne knyttet til ei barne- eller ungdomsbok? 

Ett av mina bästa högläsningsminnen som jag hade som barn, var när pappa läste högt på julafton. När vi hade satt oss vid bordet, men innan vi fick börja ta för oss av maten, gick han för att hämta sin bok. Vi satt där och väntade på att han skulle komma tillbaka och stillheten sänkte sig. Det finaste porslinet var framdukat och det rykte från potatisen, ljuset var nedsläckt och stearinljusen tända, luggarna var vattenkammade strikt åt sidan och den strukna skjortan veckade sig stelt mot huden. Så kom han med sin gamla tummade anteckningsbok, satte sig och började bläddra.

Boken innehöll en samling dikter, citat, urklipp och anteckningar som han hade samlat på sig sedan arton-års åldern. Lite sporadiskt började han läsa upp dikt efter dikt. Eftersom detta upprepade sig varje jul diskuterades det runt bordet vilken dikt som skulle läsas härnäst. Och även om det här inte var dikter ämnat direkt för barn, så gav de en mening även för mej. Eller så kanske det var det att vi alla satt samlade i en stund av eftertänksamhet, som jag tyckte om. Men det att tillsammans sitta och fundera över dikternas beskrivningar av livets krafter, krumbukter och skönhet var en vacker högtidsstund.