Denne uka ga Arne Svingen ut sin hundrede bok – på tjueén år. I går ble den produktive og populære forfatteren feiret av venner og kolleger i Gyldendalhuset.

Tidligere på dagen hadde jubilanten hatt tre store skolearrangement i anledning lanseringen av bok nummer 100, Alle mine venner er vampyrer. Det var likevel ingenting å si på energien da han ble bokbadet av forfatterkollega og venn Helene Uri, som han har skrevet to ungdomsromaner sammen med.

Skriver du «olabukser», «dongeri» eller «jeans», var et av spørsmålene Uri stilte Svingen. Jeans, var svaret. Selv var han som vanlig iført svarte utgaver av arten. Foto: NBU

Ingunn Aamodt og Jon Ewo før de stemte i med gratulasjonssangen «Hurra for deg som skriver så my’». Foto: NBU

Opp på scenen kom også Jon Ewo og Ingunn Aamodt, som Arne Svingen har samarbeidet med på en rekke Marg & bein-bøker. Jon Ewo er for øvrig en av de få andre forfatterne her i landet som kan skilte med minst 100 bokutgivelser. Tor Åge Bringsværd er en annen.

Kveldens dypdykk i Arne Svingens forfatterskap var det hans tidligere redaktør i Gyldendal, Marianne Koch Knudsen, som sto for. Hun ga gjestene et grundig innsyn i karrieren hans, fra debuten Handlingens mann i 1999 og fram til hans status i dag som en av landets mest anerkjente og leste barne- og ungdomsbok-forfattere.

Marianne Koch Knudsen. Foto: NBU

Danmark har Ole Lund Kirkegaard, Storbritannia har Roald Dahl, USA har Stephen King, sa hun. Men vi har kinderegget Arne Svingen!

Gjennomgangen til Koch Knudsen kom godt med da Gyldendal til slutt sveivet i gang en Arne Svingen-quiz på Kahoot. Hvor var Arne musikkjournalist før han ble forfatter? Hva heter hans mest oversatte bok? Hvilken bok er filmatisert? var bare noen av spørsmålene.

Ett lag svarte så raskt og riktig at de parkerte de andre lagene allerede fra start. Heldigvis delte de premien med sine forfatterkolleger.

Kjenn din Arne Svingen, og du vinner en Twist-pose. F.v. Line Halsnes, Bjørn F. Rørvik, Synne Sun Løes og Bjørn Ousland. Foto: NBU

Hvor Arne Svingen tok veien etter at feiringen var over, er uvisst. Men det er ikke usannsynlig at han gikk hjem for å skrive bok nummer 101.

(Foto forside: Marlene Miller Svingen)