Nominasjonane til Kritikarprisen for beste skjønnlitterære barne- og ungdomsbok utgitt i 2019 er offentleggjort. 

Og dei heldige nominerte er:

Ane Barmen: Draumar betyr ingenting, Gyldendal
Mari Kanstad Johnsen: 3 2 1, Gyldendal
Arne Svingen: Alt jeg skylder deg er juling, Gyldendal
Tyra Teodora Tronstad: Flaggermusmusikk, Aschehoug

NBU gratulerer!

Her er grunngjevingane til juryen, som har bestått av Ingvild Bræin, Morten Olsen Haugen og Karen Frøsland Nystøyl:

Ane Barmen: Draumar betyr ingenting, Gyldendal
Louise har mistet bestevennen Tormod og flyttet til Ålesund for å få avstand. Nå er bestemoren også død, og hun vender hjem for sommeren til begravelse, til en lett frustrerende omgang med familie, til venner som gjør akkurat det samme som før, og til en jobb på sykehjemmet med eldre og demente. Louise fører et friskt språk og en fandenivoldsk innstilling, samtidig er hun i sorg. Barmen gir oss et godt portrett av Louise, der vis, ikke forklar er hovedregelen. Det er driv og letthet i fortellingen til tross for tyngre temaer, og fortellerstemmen er særs overbevisende.

Mari Kanstad Johnsen: 3 2 1, Gyldendal
Med 3 2 1 herper Mari Kanstad Johnsen den tradisjonelle oppfatningen av hva en tellebok skal være. For dette er en tellebok som ikke går opp. Lille Anna tilbringer sommeren hos mormor, og for å tjene penger til en kosekanin overtar hun mormors sommerjobb. Det blir en leksjon i telling, økonomi og økologi. 3 2 1 er en vilter og kaotisk elegant fortalt historie – først og fremst gjennom illustrasjonene, men også gjennom smart og presis tekst.

Arne Svingen: Alt jeg skylder deg er juling, Gyldendal
Herman er en beskyttende storebror, lojal venn, han gjør seg sine refleksjoner over stort og smått, og har sans for humor. Men han slåss. Han slår ikke hvem som helst, men kan grisebanke dem som «fortjener det». Hva skjer når han blir presentert for et annet menneskes liste over personer som fortjener hevnaksjoner? Er det hans oppgave å rydde opp i bybildet? Kan vold forklares? Forsvares? Svingens bok er mørk og urovekkende, nyansert og tankevekkende, utført i korthogde setninger som speiler hovedpersonens språk og væremåte.

Tyra Teodora Tronstad: Flaggermusmusikk, Aschehoug
En original ungdomsroman som kan sees fra flere sider. Som et traumatisert og forsømt skilsmissebarns historie om lojalitet og valg av side. Som en medrivende blanding av magisk realisme, naturforskning og et økopolitisk standpunkt om å leve seg inn i naturens egenart. Eller som et mysterium iblandet en thriller-intrige. Det mest imponerende er hvordan disse nivåene flettes sammen og glir over i hverandre i historien om Ellen (ca. 16 år), mor, lillebror og deres stadig tettere tilknytning til den majestetiske barokkflaggermusa.

Kritikarprisen for beste skjønnlitterære barne- og ungdomsbok er blitt delt ut sidan 1978. I fjor var det Kaia Linnea Dahle Nyhus som vann prisen for bildeboka Verden sa ja  (Cappelen Damm).

Seksjon for litteratur i Kritikarlaget deler årleg ut fem kritikarprisar: Kritikarprisen for beste vaksenbok, for beste barne- og ungdomsbok,  for beste omsetjing, for beste sakprosabok for vaksne og  for årets kritikar.

Alle prisane blir delt ut på Litteraturhuset i Oslo 5. mars kl. 11.