Trollkrittet er NBUs debutantpris og tildeles en lovende barne- eller ungdomsbokdebutant. I år går prisen til Vilde Kamfjord og hennes debutroman På omveien hjem (2019), illustrert av Rune Markhus. 

Vilde Kamfjord (f. 1974) har jobbet som produsent for Den kulturelle skolesekken i flere år samt tatt den toårige forfatterutdanningen til Norsk barnebokinstitiutt. Hun er bosatt på Lillehammer. Foto: Julie Pike

Trollkrittet ble innstiftet av NBUs årsmøte i 2010. Navnet er hentet fra Zinkens Hopps bok med samme navn fra 1948, som regnes som et høydepunkt i norsk nonsenslitteratur. Prisen består av 25 000 kroner og et diplom laget av illustratør og forfatter Stian Hole. Prisjuryen er NBUs litterære råd.

Vanligvis deles prisen ut på NBUs årsmøte i slutten av mars, men dette ble som kjent avlyst pga. koronapandemien. Vilde Kamfjord får derfor prisen på det ekstraordinære årsmøtet til høsten – og juryens gode ord nå:

Juryens begrunnelse

På omveien hjem (Gyldendal, 2019)

«Vi i Norge er heldige: Barne- og ungdomslitteraturen lar seg ikke stoppe av de mange motganger som dukker opp  den holder på med enda større pågangsvilje enn før. Vi er også bortskjemte; her kommer det i tillegg plutselig bøker som får oss til å lese og lytte på nye måter. Årets vinner har begått en slik bok. I denne oppleves både fortellermåte og språkdrakt som original.

Det fins mange måter å kommunisere på, nå som samtaler ofte foregår helt uten fysiske møter.  En av de vanligste måtene er den digitale. Mange vil hevde at nettopp det fysiske møtet likevel gir mer. At det er noe vi går glipp av når kommunikasjonen foregår digitalt. I Vilde Kamfjords bok På omveien hjem  får vi være med på en samtale mellom et barn og en voksen, ansikt til ansikt. Boken er utelukkende skrevet i dialogform. Og da er det opp til oss, leserne, å forestille oss det fysiske møtet. Det byr på en annerledes og sterk leseropplevelse.

De samtalende møtes på toget fra Oslo til Lillehammer. De er innledningsvis ukjente for hverandre. Barnet er Vinde og Britt er den voksne. Vinde virker veslevoksen, eller er det en grunn til at hun prøver å oppføre seg modnere enn hun er? Britt er lydhør, interessert, og tidvis pedagogisk («Du må ikke banne, Vinde.»). Fra første replikk dras vi inn i alt som rører seg rundt det som uttales. Den underliggende grunnen til at Vinde er på vei til Lillehammer, gis ikke ut gratis, og både Britt og vi som leser blir nysgjerrige. Her er det plass til medskaping, gjerne av mer enn én; man kan sammen komme frem til den store fortellingen som ligger rundt ordene. Altså inviterer Kamfjord til en lesersamtale. Nå er det på tide å trekke inn Rune Markhus som bokens illustratør. På omveien hjem er ingen bildebok, men en illustrert roman. En barneroman, som er uhyre godt akkompagnert av illustratøren. Dette samspillet minner – igjen – om en samtale.

Og nettopp samtalen – med dens naturlige, porsjonerte og informative flyt – er noe Vilde Kamfjord behersker på en særdeles gjennomført måte. Det er kanskje ikke så rart at hun har utviklet flere metoder for litteraturformidling, blant annet Barnebokbad (det siste sammen med Pål Brekke Indregard).

På omveien hjem er spennende, hakkete, sår, morsom og nær. Lik en samtale. Den er skåret inn til benet, og fremhever det fysiske møtets styrkende effekt.»

NBU gratulerer Vilde Kamfjord med Trollkrittet 2020!