Av Mari Kjetun, forfatter og nytt styremedlem i NBU

Rett før Norge stengte, avsluttet jeg et seksukers skrivekurs på Bjørndal skole sør i Oslo. Jeg kaller skrivekurset mitt for «Kreativ skriving gir lekne ord og nye tanker». Min oppgave var å lokke frem fantasien til barna, lære elevene å kle på språket og tåle at det var en del bråk i timene.

Går det an å bli forelsket i en skole, i elevene, i lærerne og biblioteket især? Bare hør på hva bibliotekarene Tone og Randi har skrevet på skolens nettside: «Bjørndal skoles bibliotek har stor plass og mange flotte bøker. Bøkene er sortert slik at de er lette å finne. Vi registrerer stadig nye bøker, blant annet har vi fått mange nye bøker med engelsk tekst, også lettleste bøker.»

Randi kunne bekrefte at det var lettleste bøker barna trengte. Det er mange skrive- og lesesvake elever på skolen, sa hun, og de trenger mengdetrening: «I løpet av de siste årene har elever vært med på å lage bøker om land de har røtter i, f.eks. Pakistan, Sri Lanka og Makedonia.»

Jeg la merke til at alle bøkene var til utlån, og hvor mange fine kriker og kroker elevene kunne sitte og lese i. «Puter og kosedyr er med på å skape trivsel for mange barn», fortalte Randi. «Alle klasser har egne timer på biblioteket hver uke. Annenhver uke samles klassen til det vi kaller ‘bokkino’ eller fortellerstund, den andre uken er det utlån og levering som er viktigst».

Bjørndal skolebibliotek, inkludert kinoen. Foto: Mari Kjetun

Jeg fant ut at på biblioteket kan elever også komme og jobbe etter avtale med kontaktlærer og bibliotekslærere. «Biblioteket har god hjelp av elever som er opplært til å betjene skranken for utlån/levering», leser jeg på nettsiden deres. «Vi kan trygt si at biblioteket er et populært sted for elevene.»

Det siste kan jeg skrive under på. Å komme til dette skolebiblioteket var som å komme inn i et skattkammer. Og for noen driftige bibliotekarer. De hadde en sjokkselger med bøker de hadde fått av en bokhandel. Det var lysekroner i taket. Fire lesekroker. Bokanbefalinger skrevet av elevene var laminerte og hang overalt. Biblioteket er også blant de heldige 200 som er med i innkjøpsordningen: Hurra!

Hvordan skrivekurset gikk? Siste dagen ble jeg overrasket med skrivefest. Lærerne hadde bakt boller og kaker, elevene lagd plakat og kjøpt gave. Jeg ble for første gang i livet stum. Det gikk fort over, for vi skulle fortelle om drømmene våre, og jeg fikk lov til å si mine først.

Én er å være statsminister i en dag. Da skulle jeg bestemme at alle lærere fortjener gullmedaljer. Alle skoler skal få skolebibliotek. Gratis Kvikklunsj til alle elever, og den skal deles med sjokoladesjuke forfattere. Flaks for meg at gaven fra biblioteket var en diger pakke med nettopp Kvikklunsj.

Til slutt en oppfordring til alle forfattere. Skriv lettleste bøker som aldri før. Barna våre trenger det.

Plakaten fra elevene. Foto: Mari Kjetun