I dag åpnet Nordens første masterstudium i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling ved Norsk barnebokinstitutt. «Et stort og viktig skritt for barnelitteraturen», sa direktør Kristin Ørjasæter i sin velkomsttale.

Masterstudentene ved Norsk barnebokinstitutt vil blant annet få spisskompetanse i å skrive og formidle litteratur for barn og unge. Første kull består av ti studenter, blant dem flere etablerte forfattere. NBU tok en prat med tre av dem etter åpningen.

De ferske masterstudentene Simone Thiis, Vilde Kamfjord og Elisabeth Helland Larsen i sola utenfor Norsk barnebokinstitutt. Foto: NBU

Simone Thiis er dramatiker og produserer scenekunst og tekster for barn og unge. Elisabeth Helland Larsen er utdannet skuespiller og klovn og har skrevet både skjønnlitteratur og sakprosa for barn. Vilde Kamfjord har jobbet i DKS og debuterte nylig med barneboka På omveien hjem, som hun fikk NBUs debutantpris for. Alle tre har tatt forfatterutdanningen ved Norsk barnebokinstitutt. Nå er de klare for det toårige masterstudiet.

Gratulerer som nyslåtte masterstudenter! Hvorfor har dere valgt å fordype dere i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling?

– Fordi jeg har lyst til å skrive og formidle på en ny måte, sier Simone Thiis. – Jeg har jobbet mye med barneteater. Jeg føler jeg har noe å si.

– Her får man et kompetent rom, et laboratorium der man kan teste ut, lære, feile, forske, sier Elisatbeth Helland Larsen. – Man får tid til å fordype seg. Og til å ta noen mageplask. Man kan nullstille seg og prøve å være her og nå.

– Jeg måtte ta dette studiet, sier Vilde Kamfjord. – Dette er rett og slett det eneste jeg har lyst til å drive med.

Hva er målet med utdannelsen?

– Først og fremst å skrive egne bøker, forteller Simone Thiis.

– Mitt mål er i enda større grad å tørre å ikke være konvensjonell, sier Vilde Kamfjord. – Å tørre å tenke at man ikke må følge oppskriften. Ha et trygt rom der jeg kan utforske muligheter, hva litteratur for barn og unge er, og hvordan den kan se ut.

–Jeg har et internasjonalt perspektiv, forteller Elisabeth Helland Larsen. – Jeg har lyst til å møte barn på flukt med litteratur. Som norsk barne- og ungdomsbokforfatter føler jeg meg forpliktet til å lage ei bro til barn og ungdom i bevegelse, som er på flukt, som trenger en trygg plass å være.

Hvilke forventninger har dere til studiet?

– Jeg ser fram til å bli utfordret, sier Simone Thiis.

– Og til å boltre meg i barne- og ungdomslitteratur, sier Elisatbeth Helland Larsen.

– Forventningene er skyhøye, smiler Vilde Kamfjord. 

Det nye masterstudiet i barne- og ungdomslitterær skrivekunst og formidling ledes av forfatter og professor Hilde Hagerup. Hun har med seg bl.a. forfatter og professor Bjørn Sortland og forfatter og illustratør Alice Lima de Faria i undervisningsteamet. Les mer om studiet her.

Talte på åpningen av masterstudiet ved Norsk barnebokinstitutt. F.v. direktør Kristin Ørjasæter, faglig leder Hilde Hagerup og NBU-leder Taran Bjørnstad.